CHRISNATUURLIJK

Giftige dieren en niet bestaande vogels in Chris Natuurlijk van 15 oktober

De giftige blauw geringde octopus
De giftige blauw geringde octopus © Pixabay
Chris Natuurlijk neemt je zaterdag vanaf 08:00 uur mee in de wondere wereld van gif in het dierenrijk, de wereld van de niet-bestaande vogels van O.C. Hooymeijer, het vergeten plantseizoen en het Rotterdamse echtpaar dat dreigde te worden vergeten.
Van de gouden gifkikker uit het regenwoud van Colombia tot de kruisspin in je achtertuin. Overal komen giftige dieren voor. Maar, waarom zijn dieren giftig en hoe komen ze aan hun gif? Bioloog Mátyás Bittenbinder doet doordeweeks onderzoek naar giftige dieren, in de weekenden van de Kinderboekenweek trekt hij het land door om te praten over zijn boek Gif in het Dierenrijk. Zondag 16 oktober is hij in Rotterdam voor lezingen in Diergaarde Blijdorp en in boekhandel Maximus in Hillegersberg. In Chris Natuurlijk vertelt hij zaterdag 15 oktober over de giftige dieren uit zijn boek.
Kruisspin
Kruisspin © Pixabay

Bijna vergeten echtpaar komt tot leven in boek

Het Rotterdamse echtpaar Anna Boot en Pieter van Wijngaarden heeft een belangrijke rol gespeeld in het culturele leven van de stad tussen 1900 en 1930. Het huismuseum aan het Haringvliet, dat het echtpaar als erfenis heeft nagelaten om aan de bevolking te laten zien hoe welgestelde mensen in Rotterdam leefden, was geen lang leven beschoren. In mei 1940 werd het huismuseum door de brand na het Duitse bombardement, volledig verwoest. De erfenis waarmee het huismuseum gefinancierd had moeten worden, is nu een fonds voor Rotterdamse cultuur. Om te voorkomen “dat we dit echtpaar vergeten”, heeft Robert J. Ligthelm het boek ‘Verzameld, verwoest, maar niet vergeten’, geschreven. In de Maand van de Geschiedenis vertelt de schrijver uit Rotterdam in Chris Natuurlijk over zijn (tweede) boek.
Het Rotterdamse echtpaar Anna Boot en Pieter van Wijngaarden op vakantie in Noord-Afrika
Het Rotterdamse echtpaar Anna Boot en Pieter van Wijngaarden op vakantie in Noord-Afrika © Stichting Verzameling Van Wijngaarden-Boot

Vergeten plantseizoen

We zijn een beetje vergeten dat het najaar een hele goede tijd is om bomen, planten en bollen te planten. In de Botanische Tuin Afrikaanderwijk vertelt Melitta van Bracht over het vergeten plantseizoen en over de vruchtdragende boompjes voor dieren én mensen die de botanische tuin in Rotterdam-Zuid doneert aan de kleinste inheemse dierentuin van Nederland op het Afrikaanderplein.
Melitta van Bracht bij de boompjes voor dieren en mensen bestemd voor de kleinste inheemse dierentuin van Rotterdam
Melitta van Bracht bij de boompjes voor dieren en mensen bestemd voor de kleinste inheemse dierentuin van Rotterdam © Rijnmond

De wondere vogelwereld van O.C. Hooymeijer

Kunstenaar O.C. Hooymeijer neemt de luisteraars mee in zijn wondere wereld van niet-bestaande vogels. In de studio van Chris Natuurlijk vertelt hij zaterdag 15 oktober over zijn nieuwe boek Van Aarsvink tot Zeebreker.
O.C. Hooymeijer vertelt in Chris Natuurlijk over zijn boek Van aarsvink tot zeebreker
O.C. Hooymeijer vertelt in Chris Natuurlijk over zijn boek Van aarsvink tot zeebreker © Rijnmond
Zaterdag 15 oktober van 08:00 tot 09:00 in Chris Natuurlijk op Radio Rijnmond
.