ARMOEDE

Van menstruatieboxen tot warme sokken: 'Glamma' Celien zamelt spullen in voor de kinderen uit haar wijk

'Glamma' Celien zet zich met allerlei projecten in om de kinderen uit haar buurt te helpen
'Glamma' Celien zet zich met allerlei projecten in om de kinderen uit haar buurt te helpen © Privéfoto
Een nieuwe schooltas, een kerstpakket of een box met menstruatieproducten. Celien Anches zet zich al jaren op vrijwillige basis in voor de kinderen bij haar in de wijk in Rotterdam-West. "Het is niet het grote wat je krijgt, maar het meeste wat je kan geven. We zouden allemaal wat meer moeten geven", vindt ze.
In Rotterdam-West staat Celien bekend als 'glamma', een afkorting van Glamourous Oma. "Inmiddels word ik ook zo aangesproken op straat", lacht ze. "Ik vind het een leuke bijnaam, ik heb zelfs kleding waar 'glamma' op staat!"
Celien heeft die bijnaam te danken aan haar inzet voor de kinderen in Rotterdam-West. "Het begon allemaal met het inzamelen van schooltassen voor kinderen uit gezinnen die dat niet konden betalen", legt ze uit. "Ik heb mezelf toen uitgedaagd om honderd kinderen een gevulde schooltas aan te kunnen bieden. Het bleek een enorm succes te zijn: uiteindelijk had ik meer dan vierhonderd schooltassen in huis om te doneren. Sindsdien doe ik veel liefdadigheidsprojecten."
Gedoneerde rugzakken
Gedoneerde rugzakken © Privéfoto
En dat wordt gewaardeerd. De reacties die ze van de kinderen en hun ouders krijgt, vindt Celien hartverwarmend. "Kinderen zijn altijd heel dankbaar, dat is mooi om te zien. Ze geven me bijvoorbeeld een knuffel. Ik weet nog goed dat een jongetje hier een keer binnenkwam voor een project. Ik kende hem niet, maar hij gaf me meteen een knuffel en nu zijn we beste vrienden geworden”, lacht ze. “Hij komt hier sindsdien geregeld over de vloer.”
In 2018 won Celien de Rotterdamse Kinderrechten Award voor haar inzamelingsacties
In 2018 won Celien de Rotterdamse Kinderrechten Award voor haar inzamelingsacties © Privéfoto

Moeilijke periode

Celien weet dat genoeg geld niet vanzelfsprekend is. "Ik heb zelf een tijd geleden een moeilijke periode gehad in mijn leven", vertelt ze. "Ik heb twee kinderen die ik altijd van veel heb kunnen voorzien, maar dat ging ten koste van mij. Ik cijferde mezelf weg, zodat mijn kinderen niet in armoede hoefden te leven. Dat heeft me veel gekost, vooral wat betreft mijn gezondheid."
Daarom staat ze nu anderen bij. "Op een gegeven moment dacht ik: 'Als ik uit de schulden ben, wil ik gezinnen gaan helpen die het moeilijk hebben'. Ik wilde een steentje bijdragen door kinderen de spullen te geven die ze nodig hebben."
Inmiddels gaat het goed met Celien en heeft ze de mogelijkheid om anderen een helpende hand te bieden. "Ik heb een huis gekocht, heb een goede baan en ben oma van maar liefst tien kleinkinderen. Ik doe graag dingen voor hen. Ik vind het gewoon fijn om anderen te helpen."

Glamma's warme winter

Het volgende grote project dat op de planning staat, is het uitdelen van winterpakketten aan gezinnen uit de buurt. Celien noemt het project zelf ook wel 'Glamma's warme winter'. "Het idee is een paar weken geleden ontstaan toen ik in bed lag. Toen dacht ik: ‘O jee, het wordt echt al koud, hoe moet dat met al die kinderen straks?' Ik zou ze graag een warme knuffel willen geven. Maar op de lange termijn hebben ze daar niet zoveel aan. Het zou mooi zijn om ze in plaats daarvan allemaal een warm pakket te geven, met sokken, een fleecedeken, een warme kruik, noem maar op."
"Vooral in deze tijden is dat hard nodig", denkt ze. "Ik spreek bijvoorbeeld veel ouders die zich afvragen hoe het straks verder moet en of ze de energierekening nog wel kunnen betalen."
Celine met een bord met 'Stop' en in de andere hand, buiten beeld, een bord met 'Armoede'
Celine met een bord met 'Stop' en in de andere hand, buiten beeld, een bord met 'Armoede' © Privéfoto

Altijd bezig

Naast 'Glamma's warme winter' zijn er nog meer projecten die op de achtergrond doorlopen. Zo beheert Celien een Facebook-groep met moeders die elkaar om hulp kunnen vragen, bijvoorbeeld als ze de boodschappen niet kunnen betalen. Nemen al die projecten niet heel veel tijd in beslag? "Absoluut", lacht Celien. "Ik werk daarnaast ook nog vier dagen in de week. Dus als ik niet werk of met mijn kleinkinderen ben, ben ik bezig met mijn liefdadigheidsprojecten."
"Vandaag ben ik vrij, dus terwijl ik dit vertel, ben ik bezig met het maken van drie menstruatieboxen", vervolgt ze. "Ik heb een tijd geleden een donatie gekregen van maandverband. Daar vul ik nu deze boxen mee, die ik uitdeel aan jongedames in mijn omgeving. Er zitten menstruatieproducten in, maar ook chocolade en deodorant bijvoorbeeld", legt ze uit. "Maar vanavond neem ik écht vrij hoor, dan heb ik een relaxmomentje met een vriendin", voegt ze er lachend aan toe.

Toekomstplannen

Celien heeft goed voor ogen wat haar doelen voor de aankomende tijd zijn. "Ik wil zoveel mogelijk kinderen blijven helpen. Voor mijn project 'Glamma's warme winter' wil ik minimaal honderd gezinnen een winterpakket kunnen geven. Ik wil eigenlijk veel meer kinderen en gezinnen helpen, maar dit is het minimum. Daar ga ik voor."