HUIZENMARKT

Teunise reist rond in een busje: 'Ik wil niet leven om alleen maar een huis te betalen'

Teunise op de dag van vertrek bij haar camperbus
Teunise op de dag van vertrek bij haar camperbus © Privé
Vrijheid, geen hypotheeklasten, geen torenhoge energierekening. Verpleegkundige Teunise Kreuk is haar leven compleet anders gaan inrichten. Ze heeft haar baan bij het Franciscus Gasthuis opgezegd en trekt nu rond in haar camper. Op dit moment is ze onderweg naar de Noordkaap, het meest noordelijke puntje van Noorwegen. "Dit is vrijheid. Ik wil niet leven om alleen maar een huis te betalen."
Na een scheiding woont verpleegkundige Teunise noodgedwongen bij vrienden en familie op de bank. Dat blijkt verre van ideaal, haar spullen liggen overal en nergens. Bij haar ex blijven wonen was geen optie. Ze zoekt rust en gaat op vakantie naar Portugal met haar camperbus. Op dat moment heeft ze het financieel erg krap. Een kennis uit Portugal adviseert haar om in Nederland in de camper te gaan wonen, daar zit tenslotte alles in wat ze nodig heeft.
Teunise staat nu met haar bus in de haven in Høllen
Teunise staat nu met haar bus in de haven in Høllen © Privé
“Ik zei eerst: ben je gek. Ik ben toch geen zwerver. Dat doe ik toch niet." Maar toch doet ze het. Veel keuze heeft ze niet. Ze gaat in haar camperbus wonen en slaat haar spullen op in een opslag. Ze werkt in de coronatijd als buddy op de ic van het Franciscus Gasthuis in Rotterdam. Haar bus parkeert ze dan op een camperplaats aan de Maas en andere plekken in Zuid-Holland. Als het even kan, trekt ze eropuit en gaat ze toeren met haar camper. "Toen merkte ik dat ik het heel erg leuk vind om zo te leven. Je vrij voelen en gaan en staan waar je wil."
Na een tijd sparen kan ze haar camper verruilen voor een woning. Maar het leven in de camper blijkt haar heel erg te trekken. Ze ontmoet allerlei camperaars uit het hele land. Het is een groeiende gemeenschap. Officiële cijfers zijn er niet, maar volgens schattingen zijn er enkele honderden mensen in Nederland die op deze manier leven.
Teunise op reis
Teunise op reis © Privé
Deze week maakte Teunise de overstap naar Noorwegen met de ferry vanuit Eemshaven. "Op het moment dat ik in Noorwegen was, voelde ik: nu gaat het echt beginnen." Teunise laat met haar telefoon zien waar ze nu staat. Een haven in het Noorse Høllen. Op de achtergrond hoor je meeuwen. Haar doel is de Noordkaap: het noordelijkste puntje van het Europese continent. Daar waar je het noorderlicht kunt bekijken. Daarna trekt ze weer verder. "Waar naartoe? Dat weet ik nog niet. Ik kijk wel!"
Teunise vervolgt: "Ik heb geen haast en wil genieten van elk moment." Haar camperbus is compact, maar er zit alles in wat ze nodig heeft. Een kooktoestel, toilet, badkamer, een bed en ruimte om te zitten. Haar dierbare longboards staan in de opslag in Nederland. Ze wil haar geld nu gaan verdienen door mensen te helpen met hun gezondheid, voeding en mindset. "Ik ga ervoor en als het niet lukt, kan ik altijd nog terug naar Nederland. Er is veel vraag naar verpleegkundigen."
Teunise tijdens een meeting met andere camperaars
Teunise tijdens een meeting met andere camperaars © Privé

Mensen inspireren

Teunise wil anderen ook inspireren om hun dromen te verwezenlijken. "Je hoort zo vaak dat mensen graag een boot willen kopen om te gaan zeilen, maar het toch niet doen. Een wereldreis willen maken, maar het niet durven met hun werk. Ik wil mensen inspireren om het wel te doen."
De camper van Teunise na aankomst met de ferry in Noorwegen
De camper van Teunise na aankomst met de ferry in Noorwegen © Privé

Groeiende gemeenschap

Journalisten en fotografen doen voor het Beelddepot onderzoek naar mensen die 'thuisloos' zijn en in een camper wonen of bij vrienden op de bank slapen. De onderzoekers zien dat dit een groeiende gemeenschap is. Mensen die geen hypotheek of huurwoning kunnen krijgen, het financieel niet meer kunnen bolwerken of bewust kiezen voor een bestaan zonder huis. De onderzoekers willen bijdragen aan een betere beeldvorming rondom dakloosheid.
"In een grote Canadese studie bleek dat negatieve beeldvorming over dakloosheid in de media een grote impact heeft. Het houdt negatieve associaties in stand. Zo kan het lijken alsof mensen zonder (t)huis bijna altijd een alcohol- of drugsprobleem hebben."
Teunise Kreuk deed ook mee aan het onderzoek van het Beelddepot
Teunise Kreuk deed ook mee aan het onderzoek van het Beelddepot © Jan-Joseph Stok

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl