NIEUWS

Ms Rotterdam vertrokken voor jubileumcruise ter ere van 150 jaar Holland-Amerika Lijn

Rotterdammers zwaaien het ms Rotterdam met witte zakdoeken uit, op 15 oktober 1872 ging het eerste ss Rotterdam van HAL haar voor
Rotterdammers zwaaien het ms Rotterdam met witte zakdoeken uit, op 15 oktober 1872 ging het eerste ss Rotterdam van HAL haar voor © Jacco van Giessen
Het cruiseschip Rotterdam VII is zaterdag iets na 18:00 uur vertrokken vanaf de Kop van Zuid in Rotterdam naar New York. Het gaat om een speciale trans-Atlantische oversteek van het vlaggenschip van de cruisemaatschappij: het is exact 150 jaar geleden - op 15 oktober 1872 - dat het eerste schip van HAL, het ss Rotterdam I, naar New York vertrok. Veel passagiers waren Europeanen die in Amerika een beter bestaan wilden opbouwen.
Vanwege het jubileum waren er al de hele dag festiviteiten op de Wilhelminapier, aan boord van de Rotterdam en in Hotel New York, het voormalige directiegebouw van HAL. Om dit jubileum te vieren, nodigde Holland America Line fans uit om naar Cruise Port Rotterdam en de Wilhelminapier te komen voor een feestelijke bijeenkomst aan de kade.
Zeilschepen van de Koninklijke Zeil & Roei Vereniging en stoomschepen van het Maritiem Museum begeleidden het schip tijdens de afvaart. Feestvierders op de kade kregen speciale jubileum zakdoeken uitgedeeld om het schip aan de kade mee uit te zwaaien.
Het feestelijk vertrek van de Rotterdam VII ter ere van het vertrek van de allereerste Rotterdam op 15 oktober 1872
"Vandaag is een historische dag aangezien het allereerste schip van Holland America Line 150 jaar geleden zijn eerste reis naar New York begon", aldus Gus Antorcha, President van Holland America Line. “Vanaf die tijd hebben we immigranten en vakantiegangers, soldaten en vluchtelingen vervoerd."
Even na 18 uur is het schip begonnen aan de reis naar New York. De trans-Atlantische overtocht duurt 11 dagen, het schip komt daar op 26 oktober aan. Op 6 april 2023 maakt de Rotterdam een nieuwe trans-Atlantische reis vanuit New York met aankomst in Rotterdam op 18 april 2023, de 150e verjaardag van de cruisemaatschappij.

150 jaar Nieuwe Waterweg

In samenwerking met 150 jaar Vooruit Nieuwe Waterweg was er zaterdagmiddag aan de Veerkade bij het monument Caland ook een viering met bekende en minder bekende Rotterdammers. Mike Boddé en Rien Vroegindeweij componeerden het Lied van Caland, dat onder meer door Loes Luca Pierre van Duijl en een 80-koppig koor wordt gezongen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl