RECHTBANK ROTTERDAM

Man en zijn vriendin worden overvallen, de overvaller sterft. Wat gebeurde er in Vlaardingen?

De Prins Hendriklaan in Vlaardingen werd afgezet na een worsteling waarbij de overvaller overleed.
De Prins Hendriklaan in Vlaardingen werd afgezet na een worsteling waarbij de overvaller overleed. © Rijnmond/Ronald van Oudheusden
Een 19-jarige Vlaardinger die wordt verdacht van doodslag heeft zichzelf verdedigd bij een roofoverval, zegt zijn advocaat. De man werd op zaterdagochtend 25 juni van dit jaar rond zes uur samen met zijn vriendin overvallen door een man met een mes. De overvaller is vervolgens zelf gestoken en aan de messteek overleden.
De steekpartij gebeurde op de Prins Hendriklaan in Vlaardingen. Advocate Esther Blok: "Mijn cliënt kwam die ochtend terug van een feestje en is nietsvermoedend in de val gelokt. Ook het OM heeft duidelijk gesteld dat hij doelwit was van een opgezette roofoverval."

Broers in complot

Het scenario zou dan als volgt zijn gegaan. De Vlaardinger werd na het feestje door twee broers afgezet in de buurt van de Prins Hendriklaan. Daar werd hij opgewacht door de 18-jarige overvaller die hem met een mes stak en van zijn horloge probeerde te beroven. Het ging om een nep-Rolex. De twee broers zouden in het complot hebben gezeten. Advocate Blok: "Mijn cliënt was ongewapend en heeft zichzelf verdedigd door het mes af te pakken."
Volgens haar heeft het OM ook al vastgesteld dat het om een vorm van zelfverdediging ging. "Maar hij geldt nog steeds als verdachte. Wij wachten op de beslissing van het OM om deze zaak te seponeren, maar dat duurt lang en dat valt mijn cliënt en zijn familie zwaar."
De advocaat, de 19-jarige jongen en zijn ouders waren maandag aanwezig op de rechtbank in Rotterdam. Daar stonden twee Vlaardingers (19 en 20 jaar) terecht voor betrokkenheid bij de overval: één van de twee broers en een medeverdachte die de vluchtauto zou hebben bestuurd. De rechter besloot beiden langer vast te houden. De 16-jarige broer is eerder door de rechter voorlopig op vrije voeten gesteld. Hij draagt een enkelband en heeft een contactverbod opgelegd gekregen.

Mes kwam uit de keuken van de jongens

De broers zouden het bewuste mes hebben geleverd, zegt het OM. "Wij gaan er vanuit dat het mes afkomstig is uit de keuken van de familie van beide jongens, gezien de gelijkenis met andere messen. Het lijkt erop dat de broers deze rol vaker hadden en dat sprake is van een zekere bewijsdrang."
De zaak tegen de twee Vlaardingse verdachten wordt 13 januari inhoudelijk behandeld. Het OM in Rotterdam zegt dat er nog geen knoop is doorgehakt over de status van de 19-jarige verdachte van doodslag, omdat het onderzoek naar de roofoverval nog loopt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl