Spoeddebat over bestuurscrisis Rotterdam

De gemeenteraad belegt donderdag een spoeddebat over de politieke verhoudingen na de overstap van Leefbaar-raadslid Mo Anfal naar de partij NIDA. Door die overgang is de coalitie van Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA haar meerderheid van één zetel in de raad kwijt.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb spreekt dinsdag al met de fractievoorzitters van de tien partijen in de raad, aldus zijn woordvoerder.

Aboutaleb wil als voorzitter van de gemeenteraad van de partijen vernemen hoe zij tegen de bestuurscrisis aankijken en hoe die zou kunnen worden opgelost.

Hij vernam maandagmiddag via een brief die Anfal bij de griffie bezorgde van de overstap van het raadslid naar de oppositiepartij NIDA. Door die overstap steunt de coalitie niet langer op 23, maar nog maar op 22 zetels in de 45 zetels tellende gemeenteraad.

Fractievoorzitter Ronald Buijt van Leefbaar Rotterdam, met dertien zetels nog altijd de grootste partij in de gemeenteraad, liet weten desnoods als minderheidscoalitie verder te willen.

De PvdA noemt dat als grootste oppositiepartij in de raad (acht zetels) ''onbegrijpelijk''.

Fractievoorzitter Leo Bruijn twitterde daarover: ''@Buijtleefbaar 3 jaar lang je niets aantrekken van de oppositie, alles wegstemmen op basis van 23-22 nu hopen op gedoogsteun''.

Ook noemde hij de reactie van politiek leider Joost Eerdmans van Leefbaar 'dat de minderheidscoalitie 'doorvecht' voorbarig'. Volgens Bruijn moet eerst worden gedebatteerd over de ontstane situatie.

Coalitiegenoot CDA zegt bij monde van fractievoorzitter Sven de Langen aan te sturen op een stabiel stadsbestuur. ''Want we hebben nu geen meerderheid, dat is heel simpel.''

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: