nieuws

Rotterdams verkeerslicht waarschuwt appende fietsers

Op de kruising van de Coolsingel met de Meent in Rotterdam staat sinds dinsdag een bijzonder verkeerslicht. Fietsers krijgen een muziekje te horen dat ze waarschuwt voor het gebruik van hun mobieltje tijdens het rijden.
Rotterdamse studenten van de Willem de Kooning Academie kwamen op het idee nadat ze hadden gehoord dat een 13-jarige jongen op de kruising om het leven was gekomen.
Ze ontwikkelden een verkeerslicht waar muziek uit komt als het op rood springt. Op een beeldscherm wordt de fietser daarna opgeroepen op een knop te drukken.
Er verschijnt vervolgens een muziekplaylist met de tekst: Tommie-Boy (13) overleed nadat hij op zijn mobiel keek terwijl hij deelnam aan het verkeer. U luistert nu naar zijn playlist. Dit was de playlist die hij op had staan en waarom hij op zijn telefoon keek, toen hij overstak
De studenten vroegen de gemeente om hulp om het verkeerslicht daadwerkelijk te realiseren. Rotterdam vond het zo'n goed plan dat het idee technisch werd uitgewerkt.
Dinsdag was de onthulling. Vader Michael van Tommie-Boy was erbij: ''Ik sta hier met een mooi en warm gevoel. Ik heb het gevoel dat ik dit samen doe met mijn zoon.''
''Hij had die dag een variatie van muziek opgezet, dat in de avond op de verjaardag van zijn zusje zou worden gespeeld'', besluit vader Michael.