ROTTERDAM
Na jaren gesteggel en coronacrisis toch nog surfen in de schaduw van de Markthal: stadsinitiatief RiF010 gaat door

Tien jaar na de aankondiging van het stadsinitiatief RiF010, een watersportcentrum in de schaduw van de Markthal, lijkt het project dan toch van de grond te komen. "Eindelijk is het zover", zegt initiatiefnemer Edwin van Viegen. De opening staat gepland voor 2024, maar voordat het zover is moet er nog wel heel wat gebeuren.
Een watersportcentrum midden in de stad waar mensen kunnen golfsurfen, bodyboarden, kajakken en zelfs scubaduiken: dat moet RiF010 worden. Om dat voor elkaar te krijgen wordt de Steigersgracht afgesloten van de rest van de Rotte en het water gezuiverd. In de gracht komt vervolgens een installatie waarmee kunstmatige golven worden gemaakt.
Animatievideo RiF010
De plannen voor RiF010 verzamelden al een tijdje stof. In 2014 werd het plan bekroond als winnaar van het Stadsinitiatief. De gemeente stelde 3 miljoen euro beschikbaar voor het project. De totale kosten worden op zo'n 7 miljoen euro geraamd. De resterende 4 miljoen wordt door Rotterdamse investeerders bij elkaar gesprokkeld.
De bedoeling was dat het plan in de zomer van 2014 zou worden uitgevoerd, maar gemeentelijke procedures en bezwaar van bewoners leverden flink wat vertraging op. Omwonenden maakten zich grote zorgen om geluids- en parkeeroverlast. In 2015, kort nadat de gemeente akkoord ging met de wijziging van het bestemmingsplan, stapten de bewoners naar de rechter om de komst van RiF010 tegen te houden.
Rechter zet streep door plannen
In 2016 bepaalde de rechter dat de voorbereidingen voor het plan moesten worden stopgezet tot de rechtszaak was afgerond. De afgegeven omgevingsvergunning werd vernietigd. De gemeente Rotterdam ging daarop in hoger beroep. Toenmalig wethouder Adriaan Visser gaf aan dat de plannen zouden worden aangepast om de bewoners tegemoet te komen. Zo zou er een geluidsdichte machinekamer aan de andere zijde van de gracht komen en werd er voor een minder risicovolle bouwmethode gekozen.

De aanpassingen bleken onvoldoende voor de rechter. Die bepaalde in 2017 in hoger beroep dat de gemeente beter moest beargumenteren hoe de aanpassingen de overlast voor bewoners zouden tegengaan. Daarmee kwam er opnieuw vertraging in het project. Daarna bleef het een tijdlang stil rondom RiF010, tot de Raad van State in 2019 bepaalde dat de bouwvergunning toch mocht worden afgegeven.
Even leek het alsof de voorbereidingen eindelijk vervolgd konden worden, maar toen kwam de coronacrisis om de hoek kijken. "Na het verkrijgen van de bouwvergunning in 2019 hebben we door corona én de stijging van bouwprijzen even pas op de plaats gemaakt. Dat is natuurlijk erg vervelend voor de grote groep fans die al zo lang moet wachten totdat ze kunnen golfsurfen in de Rotterdamse gracht. Maar nu is het eindelijk zo ver", zegt initiatiefnemer Edwin van Viegen.
Eerste tickets al te koop
Volgens Van Viegen gaat hoofdaannemer Mobilis de komende tijd aan de slag met het treffen van alle benodigde voorbereidingen. Het zal nog wel even duren voordat de eerste paal de grond ingaat. Van Viegen verwacht dat het watersportcentrum in de zomer van 2024 open kan. De eerste tickets om te surfen kunnen al wel voor het einde van dit jaar geboekt worden.
Volgens van Viegen heeft de coronacrisis ook een voordeel gehad: "De individuele sporten zijn populairder dan ooit. Dat is ook goed voor RiF010; dan kunnen we als Stichting eerder onze doelstelling bereiken en Rotterdamse scholieren tegen een gereduceerd tarief leren surfen."
Omwonenden zijn nog altijd argwanend. "Leven in de brouwerij is leuk, maar ik ben nog steeds bezorgd dat het veel lawaai op gaat leveren", zegt Ben Heijkoop. Truus van Barneveld van Citykerk 't Steiger is heel verdrietig. Maar het is een feit. "Ik zal het moeten accepteren zoals het is."