nieuws

Domper voor omwonenden: geluid windmolens Heenvliet niet minder

Windmolen bij Heenvliet
Windmolen bij Heenvliet
De exploitant van acht windmolens langs het Hartelkanaal bij Heenvliet en Geervliet hoeft vooralsnog niets meer te doen om de overlast te beperken. De gemeente Rotterdam legde het bedrijf een aantal maatregelen op, maar die zijn door de Raad van State naar de prullenbak verwezen.
Rotterdam wilde het bedrijf WindXL extra geluidsnormen opleggen, omdat de inwoners van Heenvliet en Geervliet veel overlast ervaren. Maar de voorwaarden zijn door de gemeente Rotterdam beschreven. Het wilde het bedrijf andere geluidswaarden opleggen dan wettelijk kan.
Ook hoeft het bedrijf geen windmeter op de molens van Hartelbrug 2 te plaatsen. Die windmeter moest er voor zorgen dat de molens bij de wind uit een bepaalde hoek zou worden stilgelegd. Op die momenten zorgde de molen namelijk voor extra overlast.
De Raad van State zegt in navolging van de rechtbank dat een dergelijke eis niet aan WindXL kan worden opgelegd.
De gemeente Rotterdam bestudeert de gevolgen van de uitspraak.

Nissewaard


Wethouder Christel Mourik van Nissewaard noemt het 'ongelooflijk balen' voor de inwoners van Heenvliet en Geervliet dat de Raad van State Rotterdam heeft teruggefloten.
''Dat is ook de reden waarom Rotterdam de Milieudienst Rijnmond als adviseur heeft gevraagd om te onderzoeken op welke wijze de exploitant alsnog regels kan worden opgelegd'', zegt de wethouder.
Dat betekent dat de inwoners van beide dorpen vanwege een te verwachten nieuwe juridische procedure nog even geduld zullen moeten hebben. Mourik verwacht op korte termijn met vertegenwoordigers van de bewoners contact te hebben.