nieuws

Terminal APM gaat schip 'handmatig' lossen na cyberaanval

De containerterminal van APM op de Maasvlakte gaat woensdag proberen om 'handmatig' het eerste schip met containers te lossen. Dat kan pas als de douane toestemming geeft voor het afhandelen op deze wijze. Dat meldt een APM-woordvoerder.
Het 'handmatig' lossen houdt in dat de afhandeling niet automatisch gebeurt, maar met pen en papier. Bij APM 1 liggen twee schepen met containers te wachten.
''Maar als we gaan lossen, is het container voor container. Toezeggingen over wanneer we kunnen beginnen en hoeveel we kunnen lossen, kunnen we op dit moment niet doen'', aldus directeur Pieter Hartog.
De andere terminal van APM op de Tweede Maasvlakte werkt volautomatisch en is volledig afhankelijk van computers. Die zijn door de cyberaanval nog steeds niet in gebruik.
De terminals van APM zijn dinsdag getroffen door het Petya-virus, dat de computer overneemt. De 'aanvallers' eisen losgeld in de vorm van bitcoins om de problemen op te lossen.
Moederbedrijf Maersk, actief in 76 havens, heeft nog steeds geen wereldwijde oplossing voor het probleem gevonden.
De containerafhandeling bij APM is steeds meer afhankelijk van automatisering. Onlangs maakte APM daar een filmpje over: