DEMONSTRATIE

Moslimkoepel in protest tegen aangekondigde koranverbranding door Pegida, Denk vraagt spoeddebat aan

Pegida tijdens een eerdere demonstratie in Rotterdam
Pegida tijdens een eerdere demonstratie in Rotterdam © Media TV
Moslimkoepelorganisatie SPIOR (Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond) heeft een bezwaarschrift ingediend bij de gemeente Rotterdam om een aangekondigde koranverbranding van anti-islambeweging Pegida te verbieden. Rotterdamse coalitiepartij Denk heeft een spoeddebat aangevraagd vanwege de demonstratie, die dinsdag bekend werd, en noemt de actie aanstootgevend.
Die verbranding werd door Pegida aangekondigd voor deze zaterdag op het Stationsplein. Volgens Pegida is de demonstratie bedoeld om het verspreiden van 'haat tegenover anderen' tegen te gaan. Volgens de organisatie wordt dat bij moslims 'met de paplepel via de Koran ingegoten.' Via social media deelt de organisatie het bewijs van kennisgeving die zij van de gemeente hebben ontvangen.
Volgens een woordvoerder van locoburgemeester Robert Simons (Leefbaar Rotterdam) wil het afgeven van die kennisgeving niet zeggen dat de gemeente toestemming heeft gegeven voor een koranverbranding. Dat woord viel pas ná het afgeven van de kennisgeving. Simons vervangt burgemeester Aboutaleb terwijl hij in Argentinië is voor de C40 Mayors Summit.
"Bij een kennisgeving kijken we of de demonstranten aan alle eisen voor de voorbereidingen van een demonstratie voldoen. Die hebben we afgegeven", legt de woordvoerder uit. "Ik kan nog niks zeggen over iets waarvan we niet weten of het wel of niet gaat plaatsvinden." De gemeente kan op voorhand niet bepalen dat de demonstratie niet door mag gaan, omdat nog niet zeker is wat er nou precies gaat gebeuren.
"Een demonstratie is een belangrijk goed in een democratie. Die kan alleen verboden worden als daar goede redenen voor zijn", legt de woordvoerder uit. "Als overheid gaan wij niet over de inhoud, ook al is de boodschap heel onaangenaam. Daarnaast hebben mensen ook het recht om een tegendemonstratie uit te voeren."

SPIOR dient bezwaarschrift in

Als gevolg van de aangekondigde demonstratie heeft SPIOR woensdagochtend een bezwaarschrift ingediend bij de gemeente. Joram van Klaveren, die namens SPIOR het woord voert, legt uit: "We hebben het bewijs van kennisgeving ingezien. Er staat heel duidelijk dat zij geen aanstootgevende handelingen mogen verrichten. Zij geven aan dat ze de Koran in brand willen steken. Dat is in strijd met die voorwaarden. In dat licht, maar ook omdat de openbare orde en de veiligheid in het geding zijn, hebben wij een bezwaarschrift ingediend."
Van Klaveren zegt niet verbaasd te zijn dat Pegida een dergelijke actie heeft aangekondigd. "Pegida staat natuurlijk bekend om treurige acties. Kijk maar naar wat er in het verleden is gedaan." Daarmee verwijst Van Klaveren onder meer naar een barbecue met varkensvlees die Pegida in 2018 wilde organiseren voor de Laleli Moskee in Rotterdam-Charlois. Die actie werd op het laatste moment afgeblazen omdat de politie de veiligheid van de demonstranten niet kon garanderen. "Dit is weer een van die uitingen. Het is treurig", zegt Van Klaveren.
Het verbranden van een Koran is een grove belediging in de Islamitische wereld. Toen in 2020 een Koran werd verbrand door rechtsextremisten in de Zweedse stad Malmö, leidde dat tot flinke rellen in de stad. Die verbranding volgde op het verbieden van een bijeenkomst van de Deense rechtsextremist Rasmus Paludan. Als gevolg van zijn actie was hij zeker twee jaar niet welkom in Zweden.

OM overlegt met politie en burgemeester

De gemeente lijkt nog geen snelle beslissingen te willen nemen. Daarvoor willen ze eerst het advies van het Openbaar Ministerie afwachten voordat er een besluit wordt genomen. De gemeente zegt nu 'een aantal zaken' aan het uit te zoeken zijn, en dat het hoofdzaak is dat demonstraties op een veilige en goede manier verlopen.
Het Openbaar Ministerie bevestigt dat er overleg is met de (loco)burgemeester en de politie over het wel of niet door laten gaan van de demonstratie. Volgens het OM is alleen het uitspreken van een voornemen om een koran te verbranden niet strafbaar. Daarom kan de demonstratie niet zomaar verboden worden. Dat kan wel als blijkt dat de veiligheid in het geding komt. Het OM zegt dan ook dat er nog overleg zal komen tussen de driehoek (politie, (loco)burgemeester en OM) en Pegida over de demonstratie. De locoburgemeester kan tot op het laatste moment besluiten om die alsnog te verbieden.
Coalitiepartij Denk vermoedt dat deze actie een grote groep Rotterdammers keihard zal beledigen in hun persoonlijke en religieuze overtuiging, schrijven ze. "Inmiddels heeft Denk talloze signalen van Rotterdammer ontvangen die aangeven dit niet in onze stad te willen." Daarom vraagt de partij een spoeddebat aan voor komende donderdag.