MOORD

Wat ging er om in het hoofd van de 22-jarige Ruud S. die zijn dochtertje van zes maanden doodstak?

Aanhouding van Ruud S. op 17 juli 2022 aan de Wolphaertsbocht
Aanhouding van Ruud S. op 17 juli 2022 aan de Wolphaertsbocht © Rijnmond
Zondagmiddag 17 juli 2022 speelt zich een drama af aan de Wolphaertsbocht in Rotterdam-Charlois. Even na 17:00 uur rennen een moeder en oma in totale paniek de straat op met in hun armen een zwaargewonde baby. Ze gillen om hulp. De vader is binnen en heeft even daarvoor zijn kleine meisje apart genomen en haar keel doorgesneden. Een buurman rijdt de vrouwen naar het ziekenhuis, maar het is te laat. Dat de jonge vader de dader is, daarover is geen twijfel. Donderdag staat hij voor het eerst voor de rechter.
Ruud S. oogt kalm en onaangedaan als hij op zijn witte sokken door politieagenten naar buiten wordt gebracht. Een omstander filmt zijn aanhouding. Op de achtergrond vraagt iemand of Ruud zijn eigen kindje heeft omgebracht. Hij knikt 'ja'. Agenten moeten hem in bescherming nemen tegen woedende omstanders. “Een kleine baby heb je de keel doorgesneden. Dat is niet normaal man. Idioot!” roept iemand S. toe. Een ander gilt 'kindermoordenaar'.
Advocaat Josiena Boelaars vertelt dat haar cliënt die dag erg in de war was en ook nu - drie maanden later – niet helder van geest is. Dat hij zijn eigen dochter om het leven heeft gebracht, is volgens haar nog steeds niet goed ingedaald. “Hij weet wel dat ze er niet meer is, maar ik denk niet dat hij ten volle beseft wat er gebeurd is.”
Portret van baby Emily in knuffel-zee
Portret van baby Emily in knuffel-zee © Rijnmond
Met de 23-jarige moeder Jasmin gaat het niet goed, vertellen moeder en broer Erich. Ze is helemaal kapot van het verlies van haar dochter Emily. Het is haar eerste kindje, het meisje droeg haar achternaam en was op een week na een half jaar oud. Met Ruud woonde ze samen in Ridderkerk, maar ze waren heel veel bij haar moeder in Rotterdam-Charlois. Jasmin kan er niet over praten en is intens verdrietig.

Mes verstopt

Op 17 juli zitten ze met z’n allen in de keuken aan de Wolphaertsbocht: moeder, vader, baby, oma en oom. Vader Ruud neemt zijn dochter over van oom Erich en wandelt naar een andere kamer. Daar slaat hij uit het niets toe, vertelt oom Erich een paar dagen na het drama. “Mijn zus draait zich binnen een minuut om en ziet hem een mes op haar nek drukken."
Volgens oom Erich heeft Ruud zijn daad voorbereid door het steekwapen al eerder te verstoppen. Hij had geen mes in zijn handen toen hij met zijn dochtertje naar de andere kamer liep. Justitie verdenkt Ruud S. ook van moord op Emily. “Met opzet en (al dan niet) met voorbedachten rade heeft hij haar van het leven beroofd met een mes op haar keel”, staat in de tenlastelegging.
Ruud S. als militair
Ruud S. als militair © Facebook
Ruud zit op het moment van het drama al een paar maanden ziek thuis . Volgens zijn advocaat met een burn-out. Hij werkt sinds begin 2019 als ICT-medewerker bij het Eerste Duits-Nederlandse Legerkorps. Waarom hij precies thuis zit, vertelt Ruud niet. Hij is niet zo’n prater en doet er geheimzinnig over. Zijn vriendin Jasmin en schoonfamilie krijgen er in ieder geval geen hoogte van. Oom Erich vertelt dat Ruud die dagen depressief is. “Hij was het gewoon zat.“ Ruud zou zelfs hebben gezegd dat het allemaal geen zin meer heeft en dat hij er een einde aan wil maken.

Bizar voorval

Oom Erich herinnert zich een bizar voorval vlak vóór het drama. Ze zitten samen in de auto en Ruud zegt opeens dat hij andere mensen iets wil aandoen. “Hij wou iemand steken en iemand aanrijden”, vertelt Erich. Als een idioot rijdt Ruud door rood. Erich wordt boos, verklaart hem voor gek en zegt dat hij daar niets mee te maken wil hebben.
Hij belt met zijn moeder en zus en vraagt wat er toch met Ruud aan de hand is. Die weten het ook niet en zeggen dat ze naar huis moeten komen. “Kom zo snel mogelijk deze kant op en dan kunnen we zien wat er aan de hand is”, zegt zijn zus aan de telefoon. Later verontschuldigt Ruud zich tegenover zijn zwager.
Het incident verontrust Erich en zijn familie, maar is tegelijkertijd zo onvoorstelbaar dat zij niet verwachten dat Ruud de daad bij het woord zal voegen. Ze trekken niet aan de bel. En dat zit oom Erich ontzettend dwars, want waar hij wel heeft kunnen voorkomen dat Ruud op straat wildvreemde mensen aanviel, heeft hij zijn bloedeigen nichtje niet kunnen beschermen. “Daar heb ik heel veel last van.”
Oom Erich plaatst portret van zijn nichtje Emily in knuffel-zee
Oom Erich plaatst portret van zijn nichtje Emily in knuffel-zee © Rijnmond
Terwijl moeder en oma met de zwaargewonde baby op weg zijn naar het ziekenhuis, komt de politie aangesneld. Op straat vertelt Erich geëmotioneerd tegen een agent wat er in huis is gebeurd en dat zijn zwager zich vreemd gedroeg. “Hij loopt al dagenlang zichzelf te stressen, alleen door die jongens. Want die jongens hebben hem onder druk gezet.”

Giftige cocktail

Volgens oom Erich liet Ruud zich in met foute types in het drugscircuit. Of het alleen om gebruik ging of ook om dealen, weet Erich niet. Een vriend zegt vlak na het drama dat Ruud af en toe dealde. “Met het leger vond ik dat geen goede combi."
Zowel de vriend als Erich rookte wel eens een jointje met Ruud. De jonge vader gebruikte daarnaast medicijnen. Pillen en drugs kunnen een giftige cocktail zijn en kortsluiting in het hoofd veroorzaken, maar het is niet duidelijk of dat bij Ruud het geval was. Volgens zijn advocaat was zijn drugsgebruik ondergeschikt aan zijn psychische problemen.
Erich en zijn familie kunnen het nog steeds maar moeilijk bevatten. Ze willen niets meer met de jonge vader te maken hebben en hebben sinds het drama niets van hem gehoord. “We kunnen hem dit nooit vergeven en hopen dat hij levenslang krijgt.”
De vriend sprak Ruud twee weken voor het drama voor het laatst, vertelt hij. Hij had geen idee dat die zich zo wanhopig voelde. “Dat hij zoiets zou doen, vooral bij zijn eigen kind, dat had ik nooit gedacht.” Wel waren er stemmingswisselingen, erkent de vriend. “Het ene moment zag ik hem vrolijk en gelukkig, en het andere was hij stil en wilde niet praten.”
Een docent van zijn technische beroepsopleiding: “Ruud was een rustige jongen, heel joviaal. Als hij zijn aandacht erbij kon houden, ging het heel goed met hem. Maar aan het einde van de opleiding was hij steeds vaker geïrriteerd.” Hij sprak destijds veel met zijn leerling, omdat Ruud niet goed wist wat hij met zijn toekomst aan moest. Steeds vaker dacht hij aan Defensie. “Ik heb hem toen geadviseerd om de koppeling met ICT te maken.”
Ruud heeft een aantal verklaringen afgelegd, maar volgens zijn advocaat Boelaars zijn er nog steeds onduidelijkheden. Het zou goed zijn als hij spoedig wordt onderzocht. Maar bij het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie is een wachtlijst. Donderdag staat de verdachte voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem. Dan wordt de stand van het onderzoek besproken en wordt mogelijk ook iets gezegd over wat Ruud tot nu toe heeft verklaard.
Omdat Ruud S. militair is, wordt zijn zaak behandeld door de militaire kamer bij de rechtbank Gelderland. De kamer is gespecialiseerd in zaken die onder het Wetboek van Militair Strafrecht vallen. Maar ook actief dienende militairen die een delict plegen dat onder het ‘gewone’ Wetboek van Strafrecht valt, komen in Arnhem terecht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl