ARMOEDE

Studenten willen energietoeslag en arme moeder wil niet afgeblaft worden bij de Voedselbank: 'Dan maar brood pikken bij AH'

Hogere energierekening zorgt ervoor dat verwarming lager wordt gezet
Hogere energierekening zorgt ervoor dat verwarming lager wordt gezet © Nathaniel Germain
Rotterdam gaat flink investeren om armoede door de energiecrisis te voorkomen. Daarvoor ligt een actieplan voor op tafel. Maar er is meer hulp nodig, vinden raadsleden. Zo willen ook studenten in Rotterdam een energietoeslag. Die is er nu niet, maar in andere steden wel. Gezinnen met geldzorgen vrezen dat hun kinderen door jeugdzorg uit huis worden gehaald. En bij de Voedselbank gaat het er volgens een klant niet altijd even vriendelijk aan toe.
Steeds meer Rotterdammers hebben door de toenemende inflatie en energiekosten problemen om alle rekeningen te betalen. Om te voorkomen dat deze geldproblemen tot (grotere) schulden leiden, neemt de gemeente extra maatregelen. Daarvoor is nu 4,5 miljoen euro extra beschikbaar. Er komt meer noodhulp voor kleding, voedsel en Rotterdammers met een laag inkomen kunnen een energiezuinigere koelkast of wasmachine krijgen.
Het Rode Kruis gaat duizenden boodschappenkaarten van 15 euro uitdelen bij organisaties in de wijken. En er komt extra capaciteit voor schuldhulp.

'Dan maar brood pikken'

De plannen zijn woensdag besproken met de gemeenteraad. Voorafgaand daaraan kwamen twee Rotterdammers langs om hun ervaringen te delen. Saar uit IJsselmonde was de eerste. Door ziekte en het faillissement van het bedrijf van haar man tijdens corona is het gezin in financiële problemen gekomen. Volgens Saar zijn er veel mensen die moeite hebben om rond te komen en moet de gemeente snel meer hulp bieden. Ze luidt ook de noodklok over de bejegening van medewerkers van de gemeentelijke kredietbank en de voedselbank. Het idee bij de aanvragers is dat je hebt gefaald.
"De aanvraag van hulp is ingewikkeld. Mensen denken dan: laat maar zitten. Vraag je wel hulp dan merk je dat er op je wordt neergekeken. Hoe kan jij nu met drie kleine kinderen in de schulden belanden? Bij voedselbank wordt er tegen je geschreeuwd. Waarom zou ik me laten vernederen? 'Dan maar een brood pikken bij de AH', denk je dan, 'maar dit niet'. Ook al kom je in de problemen, als je om hulp vraagt moet je netjes behandeld worden."
Hoewel ze zelf in armoede zit, helpt ze door het inzamelen van voedsel en spullen zo'n zestig gezinnen op Zuid. Er zijn volgens deze Rotterdamse veel angsten bij mensen om hulp in te roepen. Velen denken dat bij schuldhulp ook automatisch Jeugdzorg wordt ingeschakeld. Met als gevolg dat ook de kinderen onder toezicht kunnen komen of zelfs uit huis moeten.
Bij1, PvdA en de Christen Unie zeggen ook dit soorten signalen van bewoners gehoord te hebben. Wethouder Tim Versnel laat weten dat hij dit beeld niet herkend en dat hij geen zaken kent waarbij Jeugdzorg bij aanvraag schuldhulp direct optreedt. Duidelijk is dat deze angst er is, maar hoe het moet worden opgelost is nog niet bekend.
'Als we 4 miljoen kunnen vinden voor Koningsdag, waarom dan niet voor studenten?'
GroenLinks-raadslid Morkoc
Waar de raadsleden nog wel een aanpassing voor willen hebben, is de energietoeslag voor studenten. Nu krijgen die geen vergoeding voor de flink gestegen energieprijzen. GroenLinks maakt zich daar zorgen over. Raadslid Morkoç: "Als we 4 miljoen kunnen vinden voor Koningsdag, waarom dan niet voor studenten?"
Marijn Prins van studentenorganisatie Stuur zegt dat veel van zijn medestudenten het nu financieel moeilijk hebben. "Ze werken steeds meer naast hun studie en ook wordt er al veel bespaard op boodschappen. We moeten nu maximaal lenen. Dat veroorzaakt veel stress." Prins wil graag dat de gemeente Rotterdam alsnog met een energietoeslag voor studenten komt. Maar verantwoordelijk wethouder Yigit zegt dat de stad daar geen geld voor heeft. Vanuit Den Haag komt er nu landelijk 35 miljoen euro beschikbaar voor het fonds Individuele Bijzondere Bijstand. Volgende week is duidelijk hoeveel Rotterdam krijgt en dan wordt gekeken of de studenten hier dan een aanvraag voor kunnen doen.

Niet meer douchen op de sportclub

ID66 wil weten hoe het nu met de culturele instellingen gaat en wat er voor hen nog gedaan kan worden. CDA vraagt aandacht voor de sportverenigingen. Wethouder Versnel zegt niet te verwachten dat er nog dit jaar culturele instellingen in de problemen komen, maar volgend jaar kan dat wel. Nu moet eerst duidelijk zijn wat het Rijk gaat doen, daarna weet Rotterdam wat de stad zelf kan doen.
Wel zijn er al bij een aantal sportverenigingen problemen. Leefbaar Rotterdam hoort dat sommige verenigingen wedstrijden 's avonds afzeggen om zo elektriciteit te besparen. Ook zouden leden na het sporten niet meer kunnen douchen. De wethouder zegt met sportverenigingen die in acute nood zitten gesprekken zijn om te kijken wat er mogelijk is om te voorkomen dat ze omvallen. Het is de wens dat het sporten ook in de avonden gewoon door kan gaan. Op welke schaal dat dat bij de verschillende clubs kan, zal misschien wel verschillen. Aan maatregelen voor de gehele sportsector wordt gewerkt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl