nieuws

Pompen Oostvoornse Meer defect

04-06-oostvoornsemeer.jpg
04-06-oostvoornsemeer.jpg
ROTTERDAM - De pompen die zout zeewater in het Oostvoornse Meer moeten pompen, zijn al na twee jaar aan vervanging toe. Het Waterschap Hollandse Delta heeft last van technische storingen. Voor de strandgasten worden geen grote gevolgen verwacht.
Door het intensieve gebruik van de pompen en de werking van het zoute water op het materiaal, vertonen ze storingen en worden ze niet meer gebruikt. De pompen laten per uur meer dan 700.000 liter water uit de Rotterdamse Mississippihaven naar binnen stromen. Het Waterschap Hollandse Delta heeft inmiddels nieuwe pompen besteld, die 'beter geschikt zijn voor dit doel', aldus het Waterschap. In de loop van de zomer worden de nieuwe pompen geïnstalleerd.
De badgasten en surfers merken er nog niets van omdat er momenteel geen water meer in- en uitstroomt, waardoor het waterpeil vrijwel gelijk blijft. Alleen wanneer het heel lang droog blijft, dan zou het waterpeil 50 centimeter kunnen dalen. In dat geval wordt het strand iets groter en kunnen surfers bij de grinddammen vastlopen.
Het Oostvoornse Meer is een uniek voor Europa vanwege het brakke water. Twee jaar geleden werd besloten het zoute zeewater binnen te laten, omdat er dan geen schadelijke algen kunnen groeien maar bijzondere zeedieren er wel kunnen overleven.