FEYENOORD

Tien jaar na zijn goal tegen Ajax zijn deze Feyenoordvrouwen nog steeds fan van Graziano Pellè

Gerda en Renate op de foto met Graziano Pellè
Gerda en Renate op de foto met Graziano Pellè © Privé archief
Het is alweer tien jaar geleden dat Graziano Pellè bij Feyenoord kwam spelen. Een decennium later is de Italiaan nog steeds mateloos populair. Met name bij de vrouwelijke Feyenoordsupporters.
Op 28 oktober 2012 beleeft hij zijn doorbraak. Met voorganger John Guidetti op de tribune toont de voormalig aanvaller van AZ aan dat ook hij kan scoren. En hoe. Het doelpunt vlak voor tijd tegen Ajax is één van de mooiste Feyenoordgoals in de geschiedenis van De Klassieker.
De diepe bal van Bruno Martins Indi. De aanname net boven de knie en het snelle wegdraaien. Om vervolgens de bal genadeloos hard achter een kansloze Kenneth Vermeer te laten ploffen. Het vierde doelpunt van Graziano Pellè in dienst van Feyenoord zorgt voor een enorme ontlading in De Kuip.
Feyenoord staat na 89 minuten spelen met 2-1 achter en dankzij de geweldige goal van de Italiaan wordt er nog een punt gepakt. De Kuip viert feest. En Pellè zelf ook. Hij trekt zijn shirt uit en laat zijn afgetrainde lichaam zien.
Zo klonk het commentaar van Jan Dirk Stouten en Dennis van Eersel op Radio Rijnmond op 28 oktober 2012. Tekst gaat door onder het geluidsfragment.
De 2-2 van Pellè tijdens Feyenoord - Ajax in 2012 op Radio Rijnmond
Pellè is ook in de seizoenen erna belangrijk voor Feyenoord en werkt zich op tot aanvoerder. Tien jaar na zijn beroemde goal tegen Ajax is hij zeker niet vergeten. Sterker nog, er zijn vrouwen die zichzelf nog steeds fan van hem noemen, ook lang na zijn vertrek.

Pellè-kapsels

Na zijn doelpunt in De Klassieker ontstaat er een Pellè-gekte in Rotterdam en omstreken, weet ook fan Renate Ivan nog. “Ik heb jarenlang die foto van hem, dat hij zijn shirt uit had getrokken na die goal, als achtergrond op mijn telefoon gebruikt. Dat blijft een moment waar het nog steeds vaak over gaat.”
Het doelpunt was mooi, maar het waren niet zozeer zijn voetballende kwaliteiten die van Renate een echte Pellè-fan hebben gemaakt. “Laat ik gewoon eerlijk zijn... Als vrouw zijnde is het eerste wat opviel toch gewoon zijn uiterlijk. Een boomlange spits, knap. Hij viel daardoor al op. En toen hij ook scoorde tegen Ajax maakte hij zich voor iedereen onsterfelijk. Toen begon de gekte.”
Één van de foto's van Renate met Graziano Pellè
Één van de foto's van Renate met Graziano Pellè © Privé archief
Ook superfan Gerda Lems weet er nog alles van. “Ik zat op Vak U en zag na die dag steeds meer mannen met dat kapsel binnen komen. Mijn man had ook eerst stekels en droeg het daarna opzij. Alsof ze allemaal op hem wilden lijken, maar dat lukte natuurlijk niet, haha. Ook bij de kappers toen, als je zei: ‘kapsel Pellè’, dan wisten ze meteen hoe dat moest.”

Twijfels bij zijn komst

Aanvankelijk leek het er helemaal niet op dat Pellè zo’n succesverhaal zou worden in Rotterdam-Zuid. Er is veel twijfel en scepsis, want voor een spits zijn de statistieken niet hoopgevend. In zijn eerdere jaren bij AZ heeft hij in de eredivisie niet echt overtuigd, is de mening als hij op huurbasis naar Rotterdam komt.
“Ik weet nog wat er leefde toen hij kwam,” blikt Gerda terug. “Pellè, wat moeten we ermee, hij scoort nooit. Ik zei toen al: nou… bij mij scoort-ie wel, hoor! En als hij op de bank belandt, dan zet je hem toch bij mij op de bank, geen probleem.”
“Het is de knapste voetballer die ooit heeft bestaan," vervolgt ze. "Ik denk dat hij het meest een speler is die bij de vrouwen iets los maakte. Iedere speler komt De Kuip binnen, maar hij kwam óp. Als je begrijpt wat ik bedoel. Wanneer hij het veld op stapte, dan was er wat. Een showman. Je kon niet om hem heen.”
Gerda Lems op de foto met Graziano Pellè
Gerda Lems op de foto met Graziano Pellè © Privé archief
De twijfels over Pellè zijn er, maar niet bij Renate. “Hij kwam samen met Wesley Verhoek naar Feyenoord. Nou, daar was ik meer sceptisch over. Ik vond het wel fijn dat er een echte spits naar De Kuip kwam. Laat het hem maar bewijzen, dacht ik.”

De Graziano Pellè pop

Pellè wordt aanvankelijk voor een jaar gehuurd, waarna Feyenoord hem voor vier jaar vastlegt. In zijn tweede seizoen wordt hij de aanvoerder. Het zou meteen zijn laatste jaar zijn, want de Italiaan dwingt in De Kuip een transfer naar Southampton af. Bij Renate en Gerda is hij ook daarna op de radar gebleven.
Toen Gerda 50 werd kreeg ze bijvoorbeeld een speciaal Pellè-cadeau, dat nog steeds in huis staat. “Ik kreeg een gehaakte Feyenoordpop met het haar van Pellè en zijn naam achterop. Ik schaam me er bijna voor, maar die staat nog op het randje van mijn bed.”
De Graziano Pellè pop van Gerda
De Graziano Pellè pop van Gerda © Privé archief
“Ook speelde ik de koffiejuffrouw in Feyenoord de Opera. Ze hadden een stuk erin geschreven dat ik liever de wasvrouw was geweest, dan kon ik lekker aan zijn shirt ruiken. Zo verbond iedereen mij altijd wel een beetje aan Graziano Pellè. Gek hè? En ik heb ook kerstkaarten van hem gemaakt. Dan zette je een leuke muts erop in Paint en dan had je een fantastische kerstkaart.”

Selfiejacht

Southampton speelde vlak na de overstap van Pellè een oefenduel in De Kuip tegen Feyenoord. Renate was erbij. “Ik heb meerdere selfies met hem gemaakt, ook nog toen hij terugkwam met Southampton in De Kuip. Vanuit het vak stond ik te roepen naar hem. Ik ben er nog steeds best trots op dat die foto gelukt is."
De selfie van Renate met Pellè, vanuit Vak Z in De Kuip
De selfie van Renate met Pellè, vanuit Vak Z in De Kuip © Privé archief
"Die selfies heb ik nog steeds op mijn telefoon. Als ik een nieuwe telefoon nam, dan bewaarde ik ze toch wel weer.”
Een paar jaar geleden ging het gerucht dat Pellè misschien zou terugkeren bij Feyenoord. Maar, superfan of niet, Gerda is ergens wel blij dat die terugkeer er niet van is gekomen. “Als het dan niks was geworden, nadat hij eerst bij ons helemaal was opgeleefd, dan zouden we ons dat herinneren. Nu blijven het alleen maar prachtige herinneringen.”