nieuws

Hof: viermaal levenslang in Passageproces

Siegfried S. Tekening: Aloys Oosterwijk (ANP)
Siegfried S. Tekening: Aloys Oosterwijk (ANP)
Schiedammer Siegfried S. en de drie andere hoofdverdachten in het liquidatieproces Passage zijn tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. De zaak diende donderdag in de extra beveiligde rechtbank van Schiphol.
In lijn met de strafeis kregen Siegfried S., Dino S., Jesse R. en Mohammed 'Moppie' R. te horen dat zij de rest van hun leven achter tralies zitten.
Dino S. wordt gezien als het kopstuk en de opdrachtgever. De andere drie waren als huurmoordenaar betrokken bij diverse criminele afrekeningen en pogingen daartoe in het Passage-dossier, dat draait om zeven onderwereldmoorden en een reeks plannen voor liquidaties tussen 1993 en 2006.
Kroongetuige Fred R., die tijdens het hoger beroep overliep naar justitie en wiens afgelegde verklaringen door het hof geloofwaardig werden genoemd, kreeg conform de eis veertien jaar celstraf. Omdat hij daarvan al meer dan tweederde in de cel heeft doorgebracht, is hij per direct vrij man.
In Nederland is levenslang in vrijwel alle gevallen ook echt een levenslange celstraf. De afgelopen eeuw hebben slechts enkele gedetineerden gratie gekregen.