NIEUWS

Ruud S. noemt het vreselijk, maar zegt dat moeder en familie hem dwongen om zijn baby Emily te doden

Links: Ruud S., rechts: baby Emily
Links: Ruud S., rechts: baby Emily © Rijnmond
Rotterdammer Ruud S. heeft spijt dat hij zijn eigen dochtertje Emily van het leven heeft beroofd, maar zegt dat hij dat onder dwang heeft gedaan. Via een onlineverbinding vanuit de gevangenis in Vught heeft de 22-jarige vader dat donderdag tegen de rechter verteld. In juli van dit jaar sneed hij de keel van zijn dochter van zes maanden door. Moeder en oma hebben in paniek nog geprobeerd haar te redden, samen met een overbuurman, maar alle hulp kwam te laat.
Volgens zijn advocaat Josiena Boelaars is niet duidelijk wat Ruud S. precies bedoelt met de uitspraak dat hij gedwongen werd om zijn gruwelijke daad te plegen. “Het is het meest vreselijke wat ik ooit heb moeten doen”, zei de verdachte. “Maar ik werd gedwongen door Jasmin en haar moedertje.” Bij de politie heeft hij dit ook verklaard. Boelaars wil dat haar cliënt snel onderzocht wordt om te achterhalen wat hij met dwang bedoelt en hoe zijn geestelijke toestand toen was en nu is. S. zal binnenkort psychologisch onderzocht worden. Door wachtlijsten bij justitie is dat nog niet gelukt.
De onlineverbinding haperde meerdere keren tijdens het gesprek van de rechter met verdachte. Van een bewaker kreeg Ruud S. zelfs een telefoon overhandigd om de communicatie te herstellen, maar toen ging het geluid rondzingen door de rechtszaal. Door alle technische problemen herhaalde Ruud S. meerdere keren dat hij gedwongen werd zijn daad te plegen. De rechter vroeg vervolgens of Ruud op dat moment medicijnen gebruikte en dat bleek het geval te zijn. S. slikt twee soorten medicijnen.

Eerdere incidenten

Tijdens de zitting werd bevestigd dat er al voor het drama incidenten zijn geweest. Oom Erich vertelde deze week al aan Rijnmond dat hij een dag vóór het drama op stap was met zijn zwager en dat die zei dat hij wildvreemde mensen wilde aanvallen met een mes en aanrijden met de auto. Erich kon erger voorkomen. Van dit incident zouden beelden bestaan van een bewakingscamera bij een tankstation.
Een maand eerder, op 30 juni, werd de politie ingeschakeld voor een incident bij het huis van Ruuds ouders in Rotterdam-Beverwaard. Hiervan zijn ook camerabeelden. Beide incidenten en de beelden worden in het onderzoek meegenomen. Advocaat Boelaars vroeg hier nadrukkelijk om, omdat het volgens haar belangrijk is om de gemoedstoestand van haar cliënt ten tijde van het drama goed in te kunnen kleuren.

Moeder Jasmin wil spreken tijdens rechtszitting

Omdat Ruud S. militair is, vond de rechtszaak bij de militaire kamer in Arnhem plaats. Hij zat al ruim zes maanden ziek thuis vanwege een burn-out. Zijn advocaat wil uitgezocht hebben wat zijn werkgever Defensie wist van zijn geestelijke problemen. Ook wil ze dat onderzocht wordt of er mogelijk sprake is geweest van een giftige cocktail in het bloed van S. door een combinatie van medicijnen en drugsgebruik.
Bij de zitting in Arnhem waren geen familieleden of andere betrokkenen aanwezig. Het gaat nog steeds niet goed met moeder Jasmin. Haar advocaat Bernard Sprenger was er wel. Voor Jasmin en haar familie is de verklaring van Ruud S. heel pijnlijk en hun advocaat zegt dat er niets van klopt en niet serieus genomen moet worden. Hij liet weten dat Jasmin en haar moeder spreekrecht willen tijdens de behandeling van de rechtszaak. Ze zijn ook van plan een schadevergoeding te eisen, samen met de oom van het kindje.
Het onderzoek van Ruud S. door een psychiater en psycholoog start in november. Op 16 januari gaat de rechtszaak verder.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl