HUMANS OF RIJNMOND
De politie vindt het niet zo leuk als Devin (27) op de Willemsbrug klimt, maar dat houdt hem niet tegen

Hij overnachtte in de vlindertuin van Blijdorp, stond op verschillende Rotterdamse gebouwen en zijn voeten waren een keer zo bevroren dat het de vraag was of hij nog wel kon lopen. Regelmatig is de 27-jarige Devin van Weelden in het nieuws met zijn stunts. Ondanks boetes of een voorwaardelijke straf gaat hij toch door: "Ik wil in alle vrijheid kunnen bewegen."
Na, onverwachts, de HAVO te hebben afgerond in Capelle aan den IJssel begon Devin twee keer aan een opleiding. De eerste keer, Vastgoed & Makelaardij, om later veel geld mee te verdienen. De tweede, Social Work, was een stuk maatschappelijker. “Maar ik vond eigenlijk geen één opleiding echt leuk.” Tijdens de middelbare school deed Devin af en toe al wat stuntwerk. Hierdoor kreeg hij een eerste opdracht: opgeblazen worden voor een Vlaamse televisieserie. “Ik wilde dit gewoon en mijn ouders gaven mij uiteindelijk die vrijheid.”
Op zijn negentiende gaat hij daarom in Hoogvliet wonen. Hij besloot zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en zogenoemde freerun-lessen te geven. “Eerst stuurde ik de facturen via mijn zus, maar dat werd op den duur toch wel erg veel.” Samen met vriend en mede-freerunner Tim Tygran gaat hij ook video’s op YouTube maken op het kanaal Seekrz. Ze weten daarmee ruim 200 duizend abonnees te scoren. Ze waren destijds, in 2015, misschien wel de eersten in Nederland die dit deden.

‘Beetje kids-entertainment’
“Een goede viral was ‘de vloer is lava’.” Een internetchallenge waarin je de grond niet mag aanraken. Devin: ”Wij gingen dan freerunnend van het ene naar het andere punt.” Het kanaal bestaat uit een combi van dit soort challenges en het bezoeken van verlaten locaties: Urban Exploring. Ze gaan daarvoor naar grotten, ziekenhuizen en oude hotels.
Verantwoordelijk voelt hij zich wel voor de kijkers van Seekrz. “Wij trainen hiervoor en hebben dit steeds verder opgebouwd. Eerst kleine gebouwtjes en daarna steeds hoger. Doe dit dus ook vooral niet na. Je moet echt weten waar je mee bezig bent. ”
Devin en Tim besluiten in 2020 ieder hun eigen weg te gaan. Het werd na vier jaar toch wel een beetje te veel van hetzelfde en door corona konden ze ook steeds minder vaak op goede locaties freerunnen. “De doelgroep werd steeds jonger en je zag dat jongeren inmiddels waren geïnspireerd en op dezelfde voet verder gingen. Uiteindelijk maakten wij content die ons publiek wilde zien en werd het misschien een beetje kids-entertainment.”
‘Net als Jackie van de Willemswerf afglijden’
Door het freerunnen komt Devin ook regelmatig in het nieuws. Hij beklom bijvoorbeeld de Willemsbrug en de Hef tijdens Oud en Nieuw. Maar ook werkte hij zich omhoog op het gebouw van de Willemswerf. Hij wordt beboet en krijgt voor één overtreding zelfs een voorwaardelijke straf.
De Willemswerf was voor Devin een van de gebouwen die hij van zijn freerun-bucketlist wilde afstrepen. Dit vooral door de iconische en voor Rotterdam bekende film Who Am I? Daarin glijdt Jackie Chan vanaf het schuine gedeelte naar beneden. “Een moment dat mij altijd is bijgebleven. Het was nooit mogelijk, totdat er een stellage stond. Als die kans er dan is, moet je die natuurlijk pakken. Wanneer krijg je zo’n kans?”
Hij deed het dus niet puur voor de content, maar spannend is het wel. “Het was beangstigend, omdat het echt heel hoog is. Af en toe kan je je een beetje vasthouden, maar als je één foutje maakt, dan is het klaar.” De voorwaardelijke straf die hij ervoor krijgt, brengt hem bijna in grote problemen als hij twee jaar later een elektriciteitsmast beklimt. Gelukkig voor hem zit de termijn er net op, want er komt een twintigtal auto’s van politie en het is volop in het nieuws.
Al die boetes en straffen zijn het voor Devin honderd procent waard. "Ik wil mij niet laten tegenhouden om in alle vrijheid te kunnen bewegen. Ik wil bijvoorbeeld gewoon een brug beklimmen als dat kan.”

Bevroren voeten
Een ander 'hoogtepunt' is het rondrennen op een bevroren meer in Zweden in -23 graden. Devin rent met zijn blote voeten over het ijs om zichzelf mentaal uit te dagen. Het gaat mis, omdat hij daarna te warm gaat douchen. Het resulteert in immense blaren die eraf geknipt moeten worden en waardoor hij een paar weken niet kan lopen. “Een mooie grote les”, vertelt hij koeltjes. “Ik ging voorbij die angst en voorbij de druk. Het is heel koud en heftig, maar ik heb er behalve nog sterkere voeten, niks aan over gehouden."
'Movement'
Hoe ouder Devin wordt, hoe meer hij gaat nadenken over het menselijk lichaam en de mogelijkheden daarvan. Je ziet in programma’s zoals Kamp van Koningsbrugge of Special Forces VIPS hoe mensen tot het uiterste gedreven kunnen worden. Zo denkt Devin er ook over. “Je kan superveel aan."
Met freerunnen, of movement zoals Devin het nu noemt, ben je bewuster bezig met je eigen lichaam. "Iedereen kan het met een beetje wilskracht. Je wordt steeds behendiger. Freerunnen is echt een combinatie van kracht en mobiliteit. Alleen aan kracht heb je niks."
“Ik luister heel vaak naar mijn gevoel. Als het niet lukt, dan lukt het niet.”
Inmiddels is het voor Devin niet alleen meer springen, flips maken en freerunnen. “Het ene moment is het urban climbing, het andere moment meer boulderen en dan weer boksen. Het is niet meer per se één ding.” Ook gaat hij random weleens in het wild leven. "Gewoon back to nature." Door middel van movement heeft Devin een andere kijk op de wereld gekregen.

'Checkpoint Basecamp'
In het afgelopen jaar is hij één van de zes presentatoren van Checkpoint Basecamp geworden. Een nieuwe versie van het ‘oude’ Checkpoint, een kinderprogramma van de KRO-NCRV op NPO3. Superleuk om te doen, vindt hij. “Ik mag lekker door deuren springen met iets ertussen. In het nieuwe Checkpoint draait het meer om de personalities. Of beter gezegd; zes persoonlijkheden met ieder een andere invloed en ik mag daarin ook lekker mezelf zijn.”
Dit artikel is onderdeel van de rubriek 'Humans of Rijnmond'. Iedere week vertellen we de bijzondere verhalen van mensen uit onze regio, om jou te inspireren en kennis te laten maken met de unieke mensen die onze regio rijk is. Ken jij iemand die we niet mogen missen? Stuur een mailtje naar thais.leopold@rijnmond.nl of een bericht op Instagram naar @rtvrijnmond.