CYBERCRIMINALITEIT

Centrale Bibliotheek Rotterdam ligt bijna helemaal plat na cyberaanval, storing duurt zeker nog paar dagen

Centrale Bibliotheek Rotterdam
Centrale Bibliotheek Rotterdam © Bibliotheek Rotterdam
Ineens konden geen boeken meer worden uitgeleend en studenten geen WiFi meer gebruiken om te studeren. Sinds maandag is de Centrale Bibliotheek Rotterdam getroffen door een cyberaanval. "Het is ontzettend vervelend voor bezoekers", zegt directeur-bestuurder Theo Kemperman. "Maar ik ben toch blij dat we nog open kunnen zijn."
Bezoekers balen uiteraard van de hack. "Ik ga burgemeester Aboutaleb even raadplegen. Hij is de crimefighter van Rotterdam", knipoogt een bezoeker, die zijn boeken komt terugbrengen.
Bezoekers worden bij binnenkomst in de Centrale Bibliotheek Rotterdam op de hoogte gebracht
Bezoekers worden bij binnenkomst in de Centrale Bibliotheek Rotterdam op de hoogte gebracht © Rijnmond
Of er gegevens door de cybercriminelen zijn buitgemaakt, kan Kemperman niet zeggen. "Er is nog te veel onduidelijk om uit te kunnen leggen wat er precies aan de hand is, maar ik heb het gevoel dat we heel goed waren voorbereid."
Centrale Bibliotheek Rotterdam ligt plat door een cyberaanval
Leerlingen en studenten kunnen nog steeds in de Centrale Bibliotheek werken. Er zijn speciale netwerken aangelegd, zodat zij toch op het internet kunnen. Juist nu het examen- en proefwerktijd is, wil de bibliotheek hen faciliteren. "We kunnen alleen geen duizenden studenten, maar slechts honderden aan."
De storing duurt zeker nog een aantal dagen. Boeken lenen kan niet, maar terugbrengen kan nog wel. Eén van de bezoekers probeert in de Centrale Bibliotheek te werken, maar de verbinding is aan de wankele kant. "Soms moet ik online een meeting in. Maar dat gaat het helaas niet altijd goed."
Directeur-bestuurder Theo Kemperman van de Centrale Bibliotheek Rotterdam
Directeur-bestuurder Theo Kemperman van de Centrale Bibliotheek Rotterdam © Rijnmond
Er zijn veel externe bedrijven nodig om het systeem weer te laten werken. "Ik leer hier vreselijk veel van", geeft Kemperman toe. "Ik heb nooit geweten dat er achter de schermen van een bibliotheek zoveel techniek zit. Die technische zaken moeten worden onderzocht. Dat kost tijd."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl