nieuws

Een Dordts schilderij als tatoeage

tatoeageaelbertcuyp.JPG
tatoeageaelbertcuyp.JPG
ROTTERDAM - Het Dordrechts Museum aan de Haven verandert vanaf 25 juli op zondagmiddag in een tatoeagestudio waar vier mensen ‘live’ een schilderij uit de kunstcollectie op hun lichaam getatoeëerd krijgen.
Tijdens de tentoonstelling ‘Op het lijf geschreven’ kan het publiek toezien hoe details uit schetsen en schilderijen van Ary Scheffer, Aelbert Cuyp, Karel Appel of Piet Ouborg als tatoeage op hun huid worden gezet.
Het initiatief voor deze bijzondere tentoonstelling komt van de Duitse kunstenaar Jan Kryszons, die al twee jaar in Dordrecht woont en werkt en verbonden is aan kunstenaarscollectief Noordkaap. Het museum vroeg hem om in het kader van de serie Tussenstop een moderne versie van het tableau vivant te maken.
Hij koos zowel voor figuren uit oudere kunst als hedendaagse werken. Vervolgens maakte hij er een ontwerp voor de tatoeëerders van. Die zullen in overleg met de kandidaat bepalen waar en hoe groot de tatoeage op hun lichaam komt.
Eind juni selecteert Kryszons vier kandidaten bij wie de tatoeages vanaf 25 juli worden aangebracht in de achterste zaal van het museum aan de Nieuwe Haven. Geinteresseerden kunnen zich aanmelden via de website. Er zijn zijn al zestien aanmeldingen.