DEMONSTRATIE

Politie pakt koran af en arresteert voorman Pegida, veel tegendemonstranten op de been

De tegendemonstranten staken een rookbom af op de openbare weg voor CS Rotterdam.
De tegendemonstranten staken een rookbom af op de openbare weg voor CS Rotterdam. © MediaTV
Enkele honderden mensen hebben vlakbij Centraal Station in Rotterdam gedemonstreerd nadat anti-islambeweging Pegida had aangekondigd een koran te gaan verbranden. Een grote groep moslims protesteerde op het Kruisplein. Van de kant van Pegida kwam het niet tot een demonstratie: voorman Edwin Wagensveld werd opgepakt voor 'belediging van het geloof' en de politie pakte een koran af.
Op een filmpje van de arrestatie op twitter is te horen dat Wagensveld de profeet beschimpt en in zeer grove bewoordingen uitscheldt. Ook riep hij dat hij 'schijt aan de islam' heeft en dat hij 'nergens bang voor' is.
De tegendemonstranten hadden een gele rookbom afgestoken op de openbare weg voor CS Rotterdam.
Pegida kondigde deze week aan een koran te gaan verbranden op het Stationsplein, maar dat is verboden, zo vertelde locoburgemeester Simons eerder deze week. Vanochtend meldde Wagensveld op Twitter dat hij onderweg was naar Rotterdam voor de aangekondigde demonstratie.
Daar kwam het niet van, want de politie pakte voordat de actie goed en wel kon beginnen een koran af en arresteerde Wagensveld. Of er nog meer actievoerders namens Pegida aanwezig waren is onbekend. De tegendemonstranten waren wel met veel mensen. Zij juichten toen bekend werd dat de koran was afgepakt.
Pegida-voorman Edwin Wagensveld wordt opgepakt
Pegida-voorman Edwin Wagensveld wordt opgepakt © Rijnmond
Bij het station was ook veel politie op de been om alles in goede banen te leiden. Een deel van de tegendemonstraten riep 'Allahu Akbar' en gooide met eieren en wat vuurwerk. De demonstratie moest rond 14:30 uur ten einde zijn en rond die tijd keerde de rust ook weer rondom Centraal Station.
Veel politie en tegendemonstranten op de been bij actie van Pegida

Onrust

De aankondiging van de koranverbranding zorgde voor veel onrust. Moslimkoepelorganisatie SPIOR diende een bezwaarschrift in, gemeenteraadspartij Denk vroeg een spoeddebat aan en vroeg in een motie om de demonstratie te verbieden.
De tegendemonstranten hebben kartonnen borden met leuzen bij zich
De tegendemonstranten hebben kartonnen borden met leuzen bij zich © Rijnmond
Een demonstratie verbieden kan niet zomaar. Als de aanvraag van de actie in orde is, dan kun je een betoging niet tegenhouden. Demonstranten moeten zich wel aan bepaalde regels houden, liet de locoburgemeester weten.