FEYENOORD

Feyenoord kan moeizame eerste helft tegen Fortuna niet goed maken en verspeelt kostbare punten

Orkun Kökcü baalt na het gelijkspel van Feyenoord tegen Fortuna Sittard
Orkun Kökcü baalt na het gelijkspel van Feyenoord tegen Fortuna Sittard © VK Sportphoto/Yannick Verhoeven
Feyenoord heeft zaterdag in eigen huis tegen Fortuna Sittard kostbare punten in de titelstrijd laten liggen. De ploeg van Arne Slot herstelde zich na rust wel van een zeer zwakke eerste helft, maar genoeg voor een overwinning was het niet: 1-1.
Dit moet je onthouden van Feyenoord-Fortuna Sittard
Dit moet je onthouden van Feyenoord-Fortuna Sittard © VK Sportphoto/Yannick Verhoeven
Reden om zijn opstelling te wijzigen, had Arne Slot niet na de knappe zege van Feyenoord op AZ (1-3) van vorige week. Dat deed de Feyenoord-trainer dan ook niet, al was het van tevoren nog even de vraag of Dávid Hancko wel fit genoeg was om te starten tegen Fortuna Sittard. De Tsjech bleek echter voldoende hersteld om te beginnen en dus begon Feyenoord tegen Fortuna Sittard ongewijzigd.
Het betekende (uiteraard) dat Justin Bijlow Feyenoord-basis stond. Een bijzonder moment voor hem, want hij speelde zo zijn honderdste duel in Rotterdamse dienst. Al snel werd duidelijk dat Bijlow in het voor hem speciale duel de nul niet zou houden, want via Iñigo Córdoba kwam Fortuna al snel op voorsprong in de Kuip. Een schot van Burak Yilmaz werd gekraakt, waarna Córdoba de bal achter Bijlow schoot.

Groengele muur

Het gebeurde na een openingsfase waarin Feyenoord ietwat mat oogde en niet goed voor de dag kwam. De ploeg van Slot pakte de draad daarna wel weer op, maar bleef het moeilijk houden met zijn Limburgse tegenstander. Constant liep Feyenoord tegen een groengele muur van Fortuna spelers aan, waardoor kansen lange tijd uitbleven voor de Rotterdammers. In de counter was Fortuna meermaals gevaarlijk.
Bekijk hier het interview met Justin Bijlow, die zijn honderdste duel voor Feyenoord speelde. Tekst gaat verder onder de video.
Bijlow baalt dat Feyenoord kans om koppositie over te nemen liet liggen: 'Weer een gemiste kans, is dit seizoen al vaker gebeurd'
De grootste kans was voor Yilmaz, die de bal in de 35ste minuut in een leeg doel kon schieten, maar de bal over het Rotterdamse doel vuurde. Feyenoord stelde daar slechts een aantal schoten van afstand en een poging uit een moeilijke hoek van Santiago Giménez, die in de spits opnieuw de voorkeur boven de Braziliaan Danilo kreeg, tegenover. Maar in zijn totaliteit was de eerste helft van Feyenoord simpelweg onder de maat.

Drie wissels

Het was voor Arne Slot dan ook reden om liefst drie wissels door te voeren. Giménez, Jacob Rasmussen en Marcus Pedersen bleven in de kleedkamer achter en Danilo, Patrik Wålemark, Marcos López kwamen bij Feyenoord in de ploeg. De wissels van Slot hadden direct effect, want een minuut na rust herstelde Feyenoord de in de eerste helft opgelopen achterstand.
Uitgerekend Javairô Dilrosun, die in de eerste helft tegen Fortuna vrijwel niets goed deed, schoot zijn ploeg op gelijke hoogte. Dat deed hij met een droge schuiver in de hoek, waardoor Fortuna-doelman Ivor Pandur kansloos was. Feyenoord voerde daarna in gehele tweede helft de druk op. De Rotterdammers kregen ook wel een aantal mogelijkheden, maar echt grote kansen waren het lange tijd niet.
Zo klonk de 1-1 van Javairô Dilrosun op Radio Rijnmond. Tekst gaat verder onder de video.
Zo klonk de 1-1 van Javairô Dilrosun voor Feyenoord tegen Fortuna
Tot invaller Igor Paixão op aangeven van Wålemark een enorme kopkans kreeg. De Braziliaan stond vogelvrij en kon de bal zo in een compleet vrije hoek koppen, maar kopte de bal voorlangs. Het was de grootste kans voor Feyenoord in de tweede helft om op voorsprong te komen, maar die werd dus om zeep geholpen.
De Rotterdammers, die de laatste twee duels nog hadden gewonnen, verspeelden zo in eigen huis kostbare punten in de titelstrijd. De ploeg van Slot komt donderdag weer in actie, als Sturm Graz in Oostenrijk in de Europa League de tegenstander is.

Feyenoord - Fortuna Sittard 1-1 (0-1)

9' Iñigo Córdoba 0-1
47' Javairô Dilrosun 1-1
Opstelling Feyenoord: Bijlow; Pedersen (46' Wålemark), Trauner, Rasmussen (46' López), Hancko; Geertruida, Timber (74' Paixão), Kökcü; Dilrosun (80' Naujoks), Giménez (46' Danilo), Szymanski.