nieuws

Inwoners Heenvliet en Geervliet moeten leven met windmolens

De acht windmolens langs het Hartelkanaal bij Geervliet en Heenvliet blijven staan. De gemeente Rotterdam heeft de exploitant van het windmolenpark de vergunning verleend. Dat is maandag bekend geworden.
Rotterdam gaat nog wel proberen om de exploitant nieuwe voorwaarden op te leggen om de overlast van de windmolens te beperken. Een eerste zaak strandde vorige week bij de Raad van State.
De 125 mensen die bezwaar hebben gemaakt tegen de windmolens krijgen ook geen planschade. Dat betekent dat ze geen compensatie krijgen voor een eventuele waardevermindering van hun huizen.
Jan de Rijke van de Stichting Buren van Botlek is zeer teleurgesteld dat in de brief van de gemeente alles wordt teruggedraaid: "Om de bewoners zo in de kou te zetten en ze weg te sturen zoals Rotterdam nu doet. Ik vind het beschamend, arrogant en niet Rotterdam-waardig!"
Wel komt er een fonds voor duurzame verbetering van het leefklimaat in de twee dorpen. De gemeente Rotterdam en Nissewaard, exploitant WindXL en het Havenbedrijf Rotterdam stoppen daar 1,1 miljoen euro in voor 17 jaar in. De bewoners mogen over de bestemming van het geld meepraten.
De Rijke ziet liever dat het geld voor het fonds wordt gestoken in het verplaatsen van de windmolens. Hij sluit niet uit dat de bewoners nog naar de rechter stappen. "Als daar mogelijkheden toe zijn, zullen we die zeker aangrijpen."