nieuws

Zomerakkoord college Rotterdam en CU-SGP is een feit

Het Rotterdamse college heeft maandagavond een akkoord bereikt met de ChristenUnie-SGP over steun voor de voorjaarsbegroting. Dinsdag wordt over die begroting gesproken in de raad. De christelijke fractie van CU-SGP is nodig voor een meerderheid.
Vorige week verloor de het college van Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA de meerderheid doordat Leefbaar-raadslid Mo Anfal overstapte naar oppositiepartij NIDA.
In ruil voor de steun aan de voorjaarsbegroting heeft het college toezeggingen gedaan aan de CU-SGP op het gebied van armoede, duurzaamheid en vaderschapsverlof. "Het was niet echt zwaar", zei Leefbaar-lid Ronald Buijt over het akkoord. "De coalitie kan nu het huidige beleid voortzetten en er is stabiliteit in de stad."
Het college heeft toegezegd dat er onder meer meer geld gaat naar de aanpak schulddienstverlening. Ook worden het Jeugdtegoed en het AOW-tegoed verhoogd. Op het gebied van duurzaamheid komen er minder woningen in park de Twee Heuvels in IJsselmonde.
Voorman Setkin Sies van de CU-SGP: "Ik ben meer dan tevreden met het akkoord. Ik denk dat de Rotterdammer hiermee geholpen is, zeker de Rotterdammer met een klein budget." Sies had ook ingezet op een andere koers in het integratiebeleid. Daar lijkt hij bakzeil te hebben gehaald.
De toezeggingen kosten de gemeente Rotterdam 16,5 miljoen euro. Ze worden opgenomen in de zogeheten kaderbrief die aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Leo Bruijn, fractievoorzitter van oppositiepartij PvdA noemt de extra gelden voor armoedebeleid 'een druppel op een gloeiende plaat'.