nieuws

Adviseur EU-hof: Uberpop mag verboden worden

taxi
taxi
De taxidienst UberPop mag worden verboden door lidstaten van de Europese Unie. Wetten die de vervoersdienst strafbaar stellen, hoeven niet te worden aangemeld bij de Europese Commissie.
Dat staat dinsdag in een advies van advocaat-generaal Maciej Szpunar van het Europees Hof van Justitie. Het hof volgt dergelijke adviezen doorgaans.
Bij UberPop kunnen passagiers via een app vervoer bestellen bij particuliere, niet-professionele chauffeurs die daarvoor hun eigen auto gebruiken. De rechtbank in Lille had gevraagd of de Franse autoriteiten het wetsontwerp waarin de dienst werd verboden hadden moeten voorleggen aan Brussel.
Dat was niet gebeurd, en daarom had Uber gesteld dat vervolging niet mogelijk is. Volgens de advocaat-generaal is een melding aan de Europese Commissie echter niet nodig, omdat dat zou leiden tot een ,,onredelijke uitbreiding van de kennisgevingsplicht’'. Die moet ervoor zorgen dat lidstaten geen maatregelen nemen die in strijd zijn met de interne EU-markt, maar in dit geval zou kennisgeving geen ,,reële bijdrage'' leveren aan de verwezenlijking daarvan.
Het maakt bij een verbod niet uit of Uberpop als een informatie- of een vervoersdienst wordt aangemerkt, aldus de advocaat-generaal. Het hof oordeelde onlangs dat Uberpop ook een transportdienst is, waardoor chauffeurs over de juiste vergunningen moeten beschikken.
Uber stelt in een reactie dat het al in 2015 is gestopt met Uberpop in Frankrijk en alleen nog werkt met professionele chauffeurs. Het Amerikaanse bedrijf is teleurgesteld, en hoopt dat het hof in Luxemburg het advies niet overneemt. Een woordvoerder voegt daaraan toe dat het advies alleen gaat over de Franse wet en dat Uberpop in andere landen wel legaal is, aangezien wetgeving per land verschilt. ,,De wet is duidelijk een blokkade voor innovatie en keuze van de consument. Het is belangrijk dat regelgeving proportioneel is en wordt gecheckt door de Europese Commissie om het publieke belang te beschermen.''
In Nederland stopte Uberpop in november 2015 nadat de rechter een jaar eerder een verbod had opgelegd. Ook andere landen, waaronder Duitsland, hebben de dienst verboden. Uberpop is nog wel actief in landen als Estland, Polen, Tsjechië en Finland.