nieuws

Speelgoed en oorlog

Ondanks vijf jaar oorlog werd er in de Tweede Wereldoorlog behalve overleefd, ook geleefd en... gespeeld. Met speelgoed dat zo hier en daar de ontwikkeling van de oorlog weergeeft.
Een grote vrachtwagen met zoeklicht, een soldaat te paard, Duitse soldaatjes, kanonnen en tanks, speelgoed aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, te vinden in een vitrine van Museum 40-45 met speelgoed uit 1939. Soldaten als tamelijk onschuldige poppetjes, op één na… Adolf Hitler met opgeheven rechterarm.

Politieke poppetjes


De Duitse firma’s Elastolin en Lineol fabriceerden gedurende de hoogtij jaren van het nationaalsocialisme, een enorme variatie aan militaire figuurtjes en bijbehorende voorwerpen. De figuurtjes werden gemaakt van een mengsel van caseïne (lijmstof op basis van dierlijk eiwit), porseleinaarde, zaagsel en klei. Het werd in mallen gegoten en met de hand beschilderd.

Hitler van klei


Het is niet verwonderlijk dat ook politieke figuren in het aanbod voorkwamen. De hotemetoten lieten zich maar al te graag rondleiden door de fabrieken en waren natuurlijk trots op hun eigen miniatuur beeltenis. Het schijnt dat Adolf Hitler zich persoonlijk heeft bemoeid met de fabricage van zijn eigen figuurtje, omdat hij zijn gezicht niet goed vond. Van hem alleen al zijn er meer dan 22 uitvoeringen bekend!

Zelfgemaakt


Naast speels oorlogstuig is er ook heel ander speelgoed, vooral veel zelfgemaakte spullen

omdat er simpelweg niets meer was. Een poppenhuis, een ophaalbrug, een trein van blik en nog wel wat meer tot een gevonden beer!

1945


Oorlogsspeelgoed van het einde van de oorlog volgt de ontwikkelingen van de oorlog: geen

Duitse kanonnen meer, maar Engelse en Amerikaanse jeeps en motoren. En niet van zaagsel en klei, maar van lood. Letterlijk loodzwaar. Het speelgoed zou vandaag niet meer door de keuring komen!