FEYENOORD CITY

Mag Rotterdam snel ruim 3000 woningen gaan bouwen zonder nieuw stadion? Raad van State doet woensdag uitspraak

Impressie Feyenoord City
Impressie Feyenoord City © Architectenbureau OMA
Gaat het huidige plan Feyenoord City het redden of in een iets aangepaste vorm? Of moet de gemeente Rotterdam een heel nieuw bestemmingsplan maken zónder stadion? De Raad van State boog zich begin september over het veelbesproken en flink vertraagde bouwproject in Rotterdam-Zuid. Komende woensdag 26 oktober doet de bestuursrechter uitspraak.
Als de Raad van State woensdag zegt dat Rotterdam eerst een heel nieuw bestemmingsplan moet maken, betekent dat dat het veel langer gaat duren voordat er daadwerkelijk gebouwd kan worden.
Tijdens de rechtszaak in september werd duidelijk dat het lastig kan worden om een aantal bouwlocaties voor woningen toch in stand te houden. De gemeente Rotterdam wil graag dat het vastgestelde plan intact blijft met stadion. Ook terwijl Feyenoord heeft aangegeven dat het nieuwe stadion er binnen dit plan niet komt.
Het masterplan Feyenoord City gaat over een nieuwe stadswijk met ruim 3700 huur- en koopwoningen en een nieuw stadion voor Feyenoord aan het water. Al in december 2020 heeft de gemeenteraad ingestemd met een bestemmingsplan daarvoor. Een aantal bedrijven, een groep bewoners van de Veranda en supporters zijn een rechtszaak bij de Raad van State begonnen. Ze vinden dat het bestemmingsplan niet al had mogen worden vastgesteld, zolang het stadionplan niet definitief is.
Kunnen er zomaar woningen gebouwd worden als er geen nieuw stadion komt op de plek van Feyenoord City? Of is daar een heel nieuw bestemmingsplan voor nodig? Dat zijn de vragen waar de bestuursrechter zich over heeft gebogen. Want de gemeente Rotterdam wil zo snel mogelijk beginnen met de bouw van nieuwe woningen, ongeacht de stadionplannen van Feyenoord.
Mocht dat plan het in zijn volledigheid niet halen, dan wil de gemeente Rotterdam en de stichting die de gebiedsontwikkeling regelt dat drie woningbouwprojecten toch doorgaan. Ze worden dan uit het bestaande plan geknipt. Dat is iets dat de rechters van de Raad van State 'bijzonder' vinden. Het is nog niet eens duidelijk of dat juridisch wel kan. Ook daar zal de rechter zich over uitspreken, komende woensdag rond 10:15 uur.