FEYENOORD CITY
Afblazen bestemmingsplan Feyenoord City is een grote klap voor Rotterdam. Hoe nu verder?

Langzaam daalt in Rotterdam het stof neer van de klap die de uitspraak van de Raad van State veroorzaakte door het bestemmingsplan van Feyenoord City af te keuren. Rotterdam wil zo snel mogelijk duizenden nieuwe huizen bouwen, maar dat loopt nu vertraging op. Hoe kon het zover komen? De Raad van State zegt eigenlijk dat de bestuurders, maar ook de raadsleden hadden moeten inzien dat het plan niet uitvoerbaar is. Hoe kijken de Rotterdamse politici daar tegen aan?
Voorafgaande aan de uitspraak durfde eigenlijk niemand een voorspelling te doen wat de rechters zouden besluiten. Feyenoord City is een project dat tot nu toe al verschillende keren een verrassende wending kreeg. Met als laatste voorbeeld de mededeling van Feyenoord om (voorlopig) van nieuwbouw af te zien. Dat de Raad van State nu ook heeft bepaald dat de bouw van de 3.700 woningen niet doorgaat komt voor het merendeel van de gemeenteraad toch nog onverwachts.
Teleurstelling en blijdschap
De gemeente Rotterdam en de Stigam (de stichting die de gebiedsontwikkeling regelt) reageren met een schriftelijke verklaring. Kort gezegd komt het er op neer dat ze teleurgesteld zijn over de uitkomst. Met name omdat er nu sowieso vertraging komt in het bouwen van woningen. Er wordt nu uitgezocht hoe het verder moet. Jan van Merwijk van Stadion Feijenoord was niet bereikbaar voor een reactie.
Het plan heeft van het begin af aan niet gedeugd. Deze uitspraak geeft eindelijk duidelijkheid.
De tegenstanders zijn blij met de beslissing van de rechters van de Raad van State. Bart-Jan van Walraven is de advocaat van onder andere De Vrienden van de Kuip en van het bedrijf Van Herk (dat op de plek zit van Feyenoord City). "Het plan heeft van het begin af aan niet gedeugd. Deze uitspraak geeft eindelijk duidelijkheid. Maak nu een goed plan voor woningbouw, zonder een voetbalstadion. Hoe groot de vertraging zal zijn weet ik niet. Ze hadden er eigenlijk al mee moeten beginnen toen Feyenoord stopte met de nieuwbouw.".
Tik op de vingers
D66 is een groot voorstander van Feyenoord City. Vooral de vele nieuwe huizen en de impuls die het aan dit deel van Rotterdam-Zuid moet geven is voor de partij belangrijk. D66-raadslid Tim de Haan vindt het zuur dat er nu tijd verloren gaat. Bij de Rotterdamse VVD hadden ze verwacht dat de geplande woningen bij Mallegat, Rosestraat en Colosseumweg wel door mochten gaan. De plannen zijn al ver gevorderd, er kan zo gestart worden met de bouw. "De Raad van State maakt een duidelijk statement aan de raad. Alles had rond moeten zijn, voordat je een bestemmingsplan aanneemt. Ik vraag me af of alle bestemmingsplannen altijd financieel al helemaal rond zijn. Kijk naar het Schiekadeblok", zegt Diederik van Dommelen van de VVD.
De PvdA in de Rotterdamse gemeenteraad heeft het over 'een tik op de vingers van de politiek'. Er moeten nu snel nieuwe bouwplannen komen, maar dan wel zónder een nieuw stadion. Ook wordt het Rijk gevraagd financieel te helpen, zodat het betaalbare woningen blijven, zegt de PvdA.
'Achter wethouders aanlopen'
Maar heeft de raad zelf ook fouten gemaakt door voor een bestemmingsplan te stemmen terwijl er nog veel onduidelijk was over bijvoorbeeld de financiering van het stadion? De oppositiepartijen 50Plus en de Partij voor de Dieren vinden van wel. Ellen Verkoelen van 50Plus: "Ze hebben zich doelbewust zelf in de vingers gesneden door het bouwen van een nieuw voetbalstadion te koppelen aan woningbouw. In de door de gemeenteraad gemaakte afspraken stond toch echt dat eerst de bouw van het stadion rond moest zijn, voordat het bestemmingsplan aangenomen kon worden."
De raad heeft nooit open gestaan voor kritiek. Het was allemaal geweldig.
Ruud van der Velden van de PvdD, denkt dat de gemeenteraad in 'grote gebreken' is gebleven "omdat iedereen steeds achter de wethouders is aangelopen. De raad heeft nooit open gestaan voor kritiek. Het was allemaal geweldig. Als je de woningen en het stadion had losgekoppeld, dan stonden die huizen er nu al. Kritiekloos volgde men de wethouders."
Co Engberts van de PvdA zegt dat er ook in de debatten veel twijfels waren. "Maar ons is verzekerd dat het wel kon. Het is dus toch anders geweest. Bart van Drunen van Leefbaar Rotterdam vindt terugkijkend dat het ook anders had gemoeten, maar toen leek het de oplossing om twijfelende financiers over de streep te trekken. Diederik van Dommelen van de VVD zegt: " Ik weet niet of dit achter het college aanlopen is. De raad heeft het met volle verstand gedaan."
Onderzoek nodig
Ellen Verkoelen van 50Plus wil een uitvoerig onderzoek naar de kwestie. Een raadsenquête. "Het was alsmaar wensdenken. Dat hebben we nu ook bij de verbouwing van Museum Boijmans van Beuningen, het Schiekadeblok en de nieuwe oeververbinding. De politiek is failliet. Hebben de raadsleden wel in de gaten wat hun verantwoordelijkheid is? We moeten langer nadenken over langetermijnbeslissingen." Leefbaar vindt een onderzoek te voorbarig, de PvdA denkt dat met de uitspraak van de Raad van State nu wel alles duidelijk is.
De politiek is failliet. Hebben de raadsleden wel in de gaten wat hun verantwoordelijkheid is?
Ook de Partij voor de Dieren wil een onderzoek. "De raad moet de regie pakken en niet de burgemeester en de wethouders. Kijk naar de stadsbrug die er aankomt. Ik denk dat er legitieme bezwaren zijn voor de veiligheid van de scheepvaart en de aantasting van de natuur. Een alternatief is er nu niet. Er wordt gezegd: 'Dit is het plan en dat gaan we doen.' Worden we straks weer zo'n fase ingetrokken." Tim Kind van Volt ziet een onderzoek ook wel zitten. "We moeten goed kijken hoe we hier in terecht zijn gekomen. Dit mag nooit meer gebeuren."