FEYENOORD

Ernstige ongeregeldheden na Sturm Graz-Feyenoord: 'Bijna erger dan Nancy'

Gesloopte toiletten na de wedstrijd Sturm Graz-Feyenoord
Gesloopte toiletten na de wedstrijd Sturm Graz-Feyenoord © Twitter
Niet alleen op het veld ging het donderdagavond mis voor Feyenoord. Op meerdere plekken in de Merkur Arena braken ernstige ongeregeldheden uit en trad de Oostenrijkse ME op met traangas. Supporters vrezen sancties van de UEFA. "Het zou mij niet verbazen als we na vanavond voorlopig Europa niet meer in mogen." De politie pakte in elk geval zeven Feyenoord-hooligans op.
Nog meer dan eerder deze maand in het stadion van FC Midtjylland zitten er in Graz verschillende groepen Feyenoorders op de thuisvakken. Als het eerste fluitsignaal klinkt, vinden direct de eerste schermutselingen plaats. "Heel heftig", zegt een supporter, die net als andere Feyenoord-aanhangers anoniem wil blijven. "Het waren vooral jonge gasten die op een confrontatie uit waren. Direct stormde de ME het vak naast het uitvak op."
Ongeregeldheden na Sturm Graz-Feyenoord
De rest van de wedstrijd is het rustig op de tribune. Toch gaat het weer mis als Omar Kiteishvili diep in de blessuretijd het enige doelpunt van de wedstrijd maakt. Het eindsignaal lijkt het startschot voor de ernstige ongeregeldheden, die uitmonden in iets 'dat bijna erger is dan Nancy', zo omschrijft een supporter die ook bij de rellen in november 2006 was. Destijds waren er in de Noord-Franse stad en in het stadion supportersrellen, waarbij tientallen Feyenoord-fans door de hekken braken en de ME ook traangas inzette.
Deuren, wc's en cateringpunten worden gemolesteerd. Een UEFA-banner wordt in brand gestoken. Meerdere supporters zeggen dat het zou gaan om een groep van 50 tot 100 raddraaiers, die gesteund worden door zo'n 30 tot 40 Polen van de club Pogon Szczecin.
De Oostenrijkse ME spuit met traangas. "Een ander soort traangas dan eerder dit jaar in Marseille", zegt iemand. "En bovendien veel meer dan de Franse politie gebruikte. Maar zij moesten dit wel gebruiken. Het was echt puur de schuld van onze eigen supporters. Ik heb echt plaatsvervangende schaamte."
Een andere supporter beaamt dat het inderdaad een reactie was op het gedrag van de relschoppers. "Maar op een gegeven moment werd er letterlijk naar iedereen met traangas gespoten." Hij vertelt hoe hij op een wc schuilde en een vrouwelijke Feyenoord-steward het hokje in trok om haar te beschermen. "De deur werd open getrokken en ook zij kreeg de volle laag. De Oostenrijkse ME leek wel in paniek."
Een van de Telegram-filmpjes, die direct na de wedstrijd verschenen.
Confrontatie tussen relschoppers en ME in beeld
Al snel circuleren video's op Telegram. "Ik weet ook niet zo goed wat ik moet met de beelden die ik heb gemaakt. Maar dit gedrag slaat echt nergens op. Het is gewoon tuig van de richel. Dit gaat een staartje krijgen. Het zou mij niet verbazen als we na vanavond voorlopig Europa niet meer in mogen."
Supporters die met de auto naar het stadion zijn gekomen, moeten soms wel drie kwartier lopen om bij hun auto te komen. De politie heeft veel wagens uit veiligheidsoverwegingen versleept. "Klote, maar een gedeelte van onze eigen aanhang heeft zich echt misdragen. Schandalig. En waarom? Omdat we in het uitvak niet 20, maar 30 minuten moesten wachten, omdat de fans van Sturm Graz wat langer hun feestje vierden?"
Toen werd er inderdaad uitgedaagd en ook dingen gesloopt. De politie kon niet veel meer dan alle uitgangen dichtgooien. Al werd er wel heel veel traangas gebruikt. Op alle vlakken eindigde deze avond dramatisch."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl