SCHIETPARTIJ

30-jarige Rotterdammer doodgeschoten op vol terras in hartje Rotterdam: 'Iedereen dook weg onder de tafel'

De situatie op het Tiendplein
De situatie op het Tiendplein © MediaTV
Bij een beschieting op het Tiendplein in het centrum van Rotterdam is zaterdagavond een 30-jarige man om het leven gekomen. De in het zwart geklede schutter met capuchon op zou zes tot zeven keer geschoten hebben en vluchtte daarna de Zijdewindstraat in. Hij is nog steeds spoorloos.
De politie kijkt de beelden uit van de camera die op het Tiendplein staat en die de schietpartij gefilmd heeft. De politie is op zoek naar meer beelden uit de buurt om de vlucht van de dader in beeld te krijgen.
Het slachtoffer werd nog op straat geopereerd maar dat mocht niet baten.

Terras zat bomvol

Het Tiendplein, een verlengde van de West-Kruiskade, zat zaterdagavond na tienen nog bomvol met mensen die op de zwoele avond nog een hapje of een drankje kwamen halen. Maar de gezellige sfeer maakte plots ruw plaats voor volslagen paniek, toen een persoon met zwarte kleren aan rond 22.20 uur op het plein meerdere schoten loste op een man op het terras.
"Je zag iedereen onder de tafel duiken", zegt Rijnmond-collega Mirjam de Winter die zat te tafelen in restaurant Marseille tegenover de plaats des onheils. "Buiten op het terras zag je mensen in paniek wegrennen."
Volgens De Winter werd er geen automatisch wapen gebruikt. "Er zat duidelijk wel tijd tussen de schoten. Het was geen kogelregen. Maar hij heeft wel in korte tijd zes of zeven keer geschoten."
Korte tijd later lag er iemand op de grond. De man was er zo ernstig aan toe dat hij op straat geopereerd moest worden. Het slachtoffer werd met spoed overgebracht naar het ziekenhuis, maar ook dat mocht niet baten.

'Slachtoffer was bekende uit de buurt'

De mensen die in de omliggende restaurants waren bijgekomen van de schrik, kregen daarna te horen dat ze voorlopig niet naar buiten mochten. "Dat heeft wel een tijdje geduurd", volgens De Winter.
De volgende ochtend om 06:45 uur staat een jonge man een sigaret te roken voor de plek waar het slachtoffer onder vuur genomen werd. Hij kon niet slapen nadat iemand hem zaterdagavond laat vertelde dat het slachtoffer was doodgeschoten. De man was een goede bekende van hem.
Hij woonde hier vlakbij. De familie woont in deze buurt. De impact zal enorm zijn.
Kennis van het slachtoffer
,,Hij woonde hier vlakbij. De familie woont in deze buurt. De impact zal enorm zijn."
Hij wil niet zeggen wie het was om de nabestaanden te respecteren. "Het is te vroeg. Het is pas gisteravond gebeurd. De familie moet daar zelf mee naar buiten komen als zij dat willen."
Wel wil hij zeggen dat de schade die de schutter heeft aangericht enorm is. ,,Zijn leven is ook kapot. Dat komt nooit meer goed. Je kan zoiets niet vergeten. Je geweten zal je er altijd aan herinneren."

Aanval pal onder politiecamera

Buiten dat vindt hij de aanval onwaarschijnlijk bruut. "Op een vol terras, onder een politiecamera. Het is bijna niet te geloven dat hij dat gedaan heeft."
De veiligheidscamera op het Tiendplein
De veiligheidscamera op het Tiendplein © Rijnmond
In de ruiten van het Marokkaanse restaurantje Ryad op de hoek van het Tiendplein en de Zijdewindstraat zitten twee grote kogelgaten. Een man die in de vroege zondagmorgen de vloer zwabbert wil niet over de schietpartij van de vorige avond praten. "We zijn gesloten."
Degene die gestorven is ligt straks onder de grond of wordt gecremeerd. Maar de familie blijft achter en moet ermee zien te leven.
Kennis van het slachtoffer
De man die naar de noodlottige plek van zijn kennis was gegaan, maakt zich zorgen over het aantal schietpartijen dat in aantal lijkt toe te nemen. Het doet denken aan de dood van rapper Feis die op de Nieuwe Binnenweg doodgeschoten werd na een caféruzietje. Hij groeide ook op in Rotterdam-West.
,,Mensen moeten nadenken over de keuzes die ze maken in het leven. Opvoeding en opleiding. Daar gaat het om. De man die gestorven is ligt straks onder de grond of wordt gecremeerd. Maar de familie blijft achter en moet ermee zien te leven."
Kogelgaten in het restaurant aan het Tiendplein
Kogelgaten in het restaurant aan het Tiendplein © Kogelgaten in het restaurant aan het Tiendplein
Een schutter doodde een bezoeker van het Tiendplein terwijl de terrasjes vol zaten.
Een schutter doodde een bezoeker van het Tiendplein terwijl de terrasjes vol zaten. © Google Maps

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl