PARTNERGEWELD

Joyce, die dood tegemoet sprong uit woning Wolphaertsbocht, vermoedelijk eerst met stanleymes in haar nek gestoken

Forensisch onderzoek in het appartement aan de Wolphaertsbocht, waar vrijdag een vrouw uit het raam viel en daarna op straat overleed
Forensisch onderzoek in het appartement aan de Wolphaertsbocht, waar vrijdag een vrouw uit het raam viel en daarna op straat overleed © MediaTV
De 47-jarige Joyce, die overleed na een val uit het raam van haar woning aan de Wolphaertsbocht in Rotterdam, probeerde vermoedelijk in doodsnood om te ontkomen aan haar belager. Volgens justitie is ze vlak voor de sprong met een stanleymes in de woning in haar nek gestoken door haar partner. Dat werd vandaag duidelijk tijdens een inleidende rechtszaak.
Tijdens de zogenoemde pro-formazitting in Dordrecht werd duidelijk dat haar 51-jarige partner Shailesh de vrouw in haar nek had gestoken. Ook zou hij haar keel hebben dichtgeknepen. Joyce zou vervolgens alleen nog het raam als uitweg hebben gezien. Justitie ziet de dood van de Joyce als een geval van moord of doodslag. Toen het mes afbrak is hij een ander exemplaar gaan halen.
De fatale val op de ochtend van vrijdag 22 juli werd door meerdere buurtbewoners gezien. Een overbuurvrouw hoorde Joyce gillen en zag hoe ze uit het raam op de tweede verdieping hing. Daarna volgde de val. "Ik zag een persoon met het gezicht naar beneden op de straat liggen", zei de overbuurvrouw destijds tegen Rijnmond.
Al snel werd duidelijk dat Joyce niet meer te redden was. Bij aankomst van de politie wilde Shailesh de deur niet opendoen. Daarop sprong hij zelf aan de achterkant van de woning uit het raam en raakte daarbij zwaargewond. Volgens de officier van justitie wilde hij zijn partner al langere tijd om het leven brengen.
Volgens de advocaat van Shailesh is het overlijden van de vrouw te wijten aan de val en niet aan bloedverlies de snijwonden. Volgens haar is er daarom geen sprake van moord of doodslag. Het is dus volgens de advocate niet zo dat de vrouw geen enkele andere uitweg zag dan te springen.

Verdenking nog steeds aanwezig

De officier van justitie erkent dat Joyce zelf is gesprongen en dat de snijwonden niet fataal waren. "Het verwijt is nu juist dat meneer het slachtoffer in de positie bracht dat ze zich gedwongen voelde te springen. Het was al langere tijd het idee van meneer om haar om te leven te brengen. Daarvoor had hij een stanleymes gekocht. Op het moment dat het mes afbrak en hij een nieuw ging halen, is zij van de balustrade gesprongen."
De verdachte is geboren in Suriname en is volgens justitie vluchtgevaarlijk. Volgens de familie van Joyce leerde zij Shailesh ook daar zo'n drie jaar geleden leren kennen tijdens een vakantie. Ze geloven niet dat Joyce zelf sprong, maar denken dat Shailesh haar uit het raam duwde. Justitie is bang dat de verdachte terugkeert naar Suriname voor het tot een rechtszaak komt. Zelf liet hij in een korte verklaring elke dag aan het drama te denken en dit nooit gewild te hebben.
Op het verzoek van de advocaat om voorlopige vrijlating ging de rechtbank niet in. "De rechtbank acht de serieuze verdenking tegen u nog steeds aanwezig. Er is een serieuze mogelijkheid dat het slachtoffer overleden is door uw handelen. Welk verwijt u gemaakt kan worden, daar zal de rechtbank in januari bij stilstaan." De rechtszaak gaat verder op 5 januari. Dan zal de zaak inhoudelijk worden behandeld.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl