nieuws

Zilveren medaille voor bescheiden held uit Spijkenisse

Machiel Fijan uit Spijkenisse heeft donderdag een medaille gekregen voor zijn reddingsactie in januari dit jaar. Twintig minuten lang hield hij toen het hoofd van de 84-jarige Jan ‘t Hart boven water, die met zijn aangepaste driewielerfiets in de sloot terecht was gekomen.
Op 11 januari fietste de vader van vier kinderen op de Molendijk toen hij iemand hoorde roepen om hulp. Vanaf de dijk zag hij de oude man in het water liggen. Hij aarzelde niet, gooide zijn fiets aan de kant en sprong de sloot in om te helpen.
Omdat 't Hart met zijn voeten vastzat aan zijn fiets kon hij maar met moeite zijn hoofd boven water houden. Hij riep al tien minuten om hulp en was dan ook heel blij dat Machiel op hem af kwam.
"Ik wilde het al bijna opgeven, want ik zakte steeds verder in de modder en dat was heel angstig. Maar toen hij kwam, wist ik dat ik het ging redden," vertelt de drenkeling. Zijn redder hield zijn hoofd vervolgens twintig minuten lang boven het koude water totdat de brandweer kwam.
Voor deze heldendaad kreeg de 39-jarige Fijan donderdag van burgemeester Salet van Nissewaard een Zilveren Medaille van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen.

Bescheiden held


"Een eer", reageert Machiel op alle lof. "Maar voor mij was het meer mijn burgerplicht. Er ligt iemand in nood in het water. Dan ga je helpen."
De Maatschappij tot Redding van Drenkelingen wil zo veel mogelijk verdrinkingsdoden voorkomen. Dat doen ze door voorlichting te geven over redden en reanimeren van drenkelingen.
Daarnaast bekronen ze graag de helden die een drenkeling gered hebben.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl