nieuws

Hellevoeter vindt 35.000 jaar oude steen

Strandpaleontoloog Walter Langendoen uit Hellevoetsluis heeft opnieuw een bijzondere vondst gedaan op het strand bij de Maasvlakte 2. Hij vond een neanderthaler spitsschaaf, een stuk bewerkt vuursteen.
Walter Langendoen zocht met een groep mensen tijdens een excursie naar bijzondere obecten. "Mijn oog viel op een bijzondere steen. Ik zag al snel dat het vuursteen was. Ik hoorde ''s avonds hoe oud het was. Van vreugde sprong ik rond als een klein kind."
Op het eerste gezicht lijkt het een weinig spectaculair steentje, maar er gaat een behoorlijk lange geschiedenis aan vooraf. Nadat Langendoen steentijdspecialist Marcel Niekus ernaar had laten kijken, bleek het 35.000 jaar oud te zijn.
Momenteel doet de Groningse Stichting Stone onderzoek naar de oude vuursteen. "Ik ben enorm nieuwsgierig naar de uitkomsten en de publicatie erover", aldus de Hellevoeter.
Langendoen is sinds de opening van het Maasvlaktestrand kind aan huis. Dagelijks speurt hij naar fossielen en andere bijzondere vondsten. Zo stuitte hij eerder al op een tand van een babymammoet en hyenakeutels. Hij organiseert regelmatig excursies van bezoekerscentrum Futureland op de Tweede Maasvlakte.
De Hellevoeter kreeg twee jaar geleden nog een landelijke prijs voor zijn ontdekkingen op het Maasvlaktestrand.