ARMOEDE

Dordtse kinderen niet met een lege maag naar school door boterhammensmeeractie

Boterhammen smeren voor Dordtse kinderen
Boterhammen smeren voor Dordtse kinderen © RTV Dordrecht
Tientallen broden, een flinke bak boter, potten jam en pindakaas en tientallen plakjes kaas stonden maandagochtend uitgestald bij Nobel's Brood in Dordrecht. Vrijwilligers smeerden daar, samen met armoedewethouder Peter Heijkoop, bijna tweehonderd boterhammen voor basisschoolkinderen die vanwege armoede met een lege maag naar school komen. Een actie die keihard nodig blijkt te zijn.
"We zien dat kinderen soms in slaap vallen op school, of aangeven dat ze niet hebben gegeten", zegt wethouder Peter Heijkoop (armoede). "Dat gaat ook ten koste van de leerprestaties. We vinden het belangrijk dat alle kinderen mee kunnen doen, zeker op school, dus dit kan dan een mooie bijdrage leveren", zegt Heijkoop. "Het is dubbel, want kinderen horen gewoon voldoende te eten, maar we stellen vast dat dat gewoon niet het geval is. Zeker in deze tijd hebben veel mensen het moeilijk om rond te komen. Dit is dan een fantastische steun in de rug."

Johan de Boterhammenman

Willemijn van Nobel's Brood kwam op het idee om de boterhammen te smeren door Rotterdammer Johan de Boterhammenman. Hij smeert al jarenlang elke ochtend brood voor kinderen die vanwege armoede geen ontbijt of lunch mee naar school krijgen.
"Toen ik dat zag, dacht ik: 'wij zijn de perfecte partij om dat op te zetten in Dordrecht'", legt Willemijn uit. Maar hoe begin je zoiets? "Door het gewoon te doen", zegt ze. "Ik kan het niet anders zeggen: je doet het gewoon."
"Het gaat heel gesmeerd", zegt een van de vrouwen die maandagochtend helpt bij het beleggen van de boterhammen. "Ik vind het heel belangrijk dat iedereen goede voeding krijgt. Dat zijn de bouwstenen voor je lichaam; als je niet ontbijt, komt je lichaam niet op gang."
De boterhammenactie loopt voor de komende acht weken. En of de wethouder tijdens die periode nog eens een boterham komt smeren? "Ze kunnen altijd bellen!"
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.