nieuws

EasyJet dekt zich in tegen 'harde' brexit

Vlag Groot Brittannië
Vlag Groot Brittannië
Luchtvaartmaatschappij easyJet treft voorbereidingen voor als Groot-Brittannië de Europese Unie verlaat zonder goede afspraken over het onderlinge vliegverkeer. De Britse prijsvechter tuigt een nieuw bedrijf op waarmee het in dat geval zijn vluchten binnen Europa kan blijven uitvoeren.
Het hoofdkantoor van easyJet Europe zal gevestigd zijn in Wenen. Alle vliegtuigen en alle werknemers van easyJet in de landen die na de brexit de EU vormen, komen onder dat nieuwe bedrijf te vallen. Binnenkort hoopt easyJet de Oostenrijkse vliegvergunning te verkrijgen die daarvoor nodig is.
De oprichting van easyJet Europe levert een aantal nieuwe banen op in Oostenrijk, maar dat gaat niet ten koste van de werkgelegenheid in Groot-Brittannië. Het bedrijf heeft circa 6000 werknemers in eigen land en bijna 5000 in de rest van de EU en Zwitserland samen. Reizigers merken volgens easyJet niets van de ingreep.
Het bedrijf blijft wel aandringen op een goede brexitregeling, waarin ook rekening wordt gehouden met de belangen van luchtvaartmaatschappijen. Op zijn minst moet het mogelijk blijven vluchten aan te bieden tussen Groot-Brittannië en de rest van Europa.