ROTTERDAM CENTRAAL

VIDEO: 'Ghostface' vogelverschrikkers moeten meeuwenkolonie wegjagen bij Rotterdam Centraal

Het spookt boven Rotterdam Centraal
Het spookt boven Rotterdam Centraal © Jacco van Giessen
Als je deze week langs Rotterdam Centraal loopt moet niet gek opkijken als het lijkt alsof er spoken boven het station zweven. Nee, dit is geen Halloweendecoratie, maar een nieuwe generatie vogelverschrikkers die een meeuwenkolonie van het dak moet wegjagen. De oude vogelverschrikkers doen al lang hun werk niet meer, waardoor de NS nu een nieuwe methode probeert.
Wie de horrorfilm Scream uit 1996 een beetje kent, herkent de kop van vogelverschrikker meteen als die van 'Ghostface', de mysterieuze moordenaar uit de film. Angstaanjagend voor mensen, maar ook voor meeuwen? Dat hoopt stationsmanager Peter de Jong in ieder geval wel: "Dit is een roestvrij stalen dak en dat kan niet zo goed tegen meeuwenpoep. Daarnaast is onze afvoer niet zo goed bestand tegen veren, dus eigenlijk hebben we heel veel last van meeuwen."
Het spookt boven Rotterdam Centraal
De vogelverschrikkers moeten meer doen dan alleen nietsvermoedende treinreizigers met een frietje of broodje in de hand beschermen. De kolonie poept namelijk zóveel op het dak dat het staal van de constructie wordt aangetast. Als er niks zou worden gedaan om de meeuwen te verjagen moet de NS het dak iedere drie maanden helemaal moeten schoonmaken.
De spookachtige vogelverschrikkers zijn de vervangers van de neproofvogels die al jaren boven het station cirkelen. De meeuwen hebben inmiddels wel doorgekregen dat die niet echt zijn, dus moest er een nieuwe oplossing gevonden worden. Dat betekent ook dat er over een paar maanden wéér nieuwe vogelverschrikkers moeten komen, omdat de meeuwen waarschijnlijk slim genoeg zijn om ook hun angst voor spoken te overwinnen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl