REGIO

De rijken worden rijker: kijk hier wie de rijkste regiogenoten zijn

Ook onze regio kent aardig wat superrijken
Ook onze regio kent aardig wat superrijken © PxHere
De Quote 500 is er weer, en ook onze regio telt aardig wat mensen met een flinke spaarpot. Denk bijvoorbeeld aan techmiljardair Pieter Zwart van Coolblue (1,3 miljard) of vastgoedondernemer Aat van Herk (2,2 miljard), die de belofte deed om de helft van zijn vermogen aan het goede doel af te staan. Zo zijn er nog veel meer rijke regiogenoten. Rijnmond zet de grootste grootverdieners op een rij.

Aat van Herk (2,2 miljard)

Bakkerszoon en vastgoedmiljardair Aat van Herk (71) is met zijn vermogen van 2,2 miljard verreweg de rijkste bewoner van de regio Rijnmond. Zijn aanzienlijke fortuin is genoeg om hem de 15e plek op de Quote 500 op te leveren. Tegelijkertijd is de geboren Krimpenaar de enige miljardair uit Nederland die meedoet aan de giving pledge van de Amerikaanse miljardairs Bill Gates en Warren Buffet. Daarmee belooft Van Herk de helft van zijn vermogen weg te geven aan het goede doel.
Als 13-jarige besloot Aat van Herk om te stoppen met school en nam hij zich voor om 'stinkend rijk' te worden. Dat lijkt hem aardig te zijn gelukt. Met een aanzienlijk vastgoedportefeuille en belangen in beursfondsen als Wereldhave, Eurocommercial, Vastned en Galapagos is Van Herk goed op weg om een flink fortuin achter te laten voor het goede doel.
Dit zeggen Rotterdammers over de lijst met rijke regiogenoten

Carel Nolet (1,8 miljard)

De 81-jarige Carel Nolet is één van de weinige miljardairs van het 'oud geld' op de lijst. Al elf generaties (sinds 1691) is drankimperium Nolet Distillery uit Schiedam in het bezit van de familie Nolet. Carel zelf heeft de teugels van het bedrijf al een tijdje niet meer in handen (hij is op papier nog wel eigenaar), maar plukt desalniettemin de vruchten van het eeuwenoude familiebezit. Daarmee staat hij op de 25ste plaats in de Quote 500.
De Quote 500 is overigens niet de enige lijst waarop Nolet het goed doet. Het familiebedrijf is namelijk ook nog eens achtste op de lijst met oudste familiebedrijven van Nederland.

Pieter Zwart (1,3 miljard)

Met een bescheiden leeftijd van 45 jaar is Coolblue-oprichter en Rotterdammer Pieter Zwart niet alleen één van de rijkste, maar ook nog eens een van de 'jongste' miljardairs op de lijst. Zwart's vermogen is niet afkomstig uit eeuwenoude familierecepten voor jenever of enorme vastgoedportefeuilles, maar uit de veel modernere e-commerce. Dit jaar kromp het vermogen van de miljardair met 'enkele' miljoenen nadat de door Zwart zo vurig gewenste beursgang van het bedrijf niet doorging.
Coolblue-oprichter Pieter Zwart
Coolblue-oprichter Pieter Zwart © Archief
Met zijn goedgevulde spaarpot zal Zwart niet op een houtje moeten bijten terwijl hij die tegenslag verwerkt. In 2021 draaide Coolblue volgens Quote een omzet van ruim 2,2 miljard, waarvan zo'n 39 miljoen euro als winst overbleef. Daarvan kan Zwart nog even genieten vanuit zijn gigantische penthouse in de Montevideotoren in Rotterdam. Dat appartement werd namelijk in juli van dit jaar voor een schamele 1,8 miljoen te koop gezet.

Belle de Bruin (1,2 miljard)

Twee jaar geleden overleed de Rotterdamse investeringsmiljardair Cees de Bruin op 74-jarige leeftijd. Sindsdien is zijn zakenimperium in handen van zijn dochter Belle de Bruin. De Bruin verdiende zijn vermogen op Rotterdamse grond met het oprichten van investeringsmaatschappij Indofin in 1968. Het portfolio aan investeringen werd door de jaren heen uitgebreid met belangen in de scheepsvaart, scheepsbouw, energie, IT en nog veel meer. Tot juni 2020 was het bedrijf ook grootaandeelhouder in scheepsbouwer IHC, maar na een aantal slechte jaren verloor de famile dat aandeel aan een verzameling investeerders. Ondanks dat staat de familie de Bruin op de 10e plaats van rijkste families in de Quote 500.
In Rotterdam was Cees de Bruin een bekende verschijning. Hij werd vooral bekend als groot en invloedrijk voorvechter van Feyenoord City, het gedoemde stedenbouwkundig project van de gemeente en de club. De Bruin was tot 2019 betrokken als president-commissaris van Feyenoord City. De Bruin en dochter Belle waren daarnaast nauw betrokken bij het hippische sportevenement CHIO, dat ieder jaar in het Kralingse Bos wordt gehouden.
Cees de Bruin
Cees de Bruin © Rijnmond

Caroline en Margreet van der Vorm (680 miljoen)

Caroline (55) en Margreet (53) van der Vorm staan sinds het overlijden van hun moeder, zakenvrouw Ineke van der Vorm-Albers, aan het roer van het vastgoedimperium van de familie Van der Vorm. Wijlen Van der Vorm overleed in het voorjaar van 2022 na een decennialange en glansrijke carrière binnen de vastgoedwereld. Haar dochters zitten er dankzij de verdiensten van hun familie warmpjes bij op de 69e plek in de Quote 500.
Van der Vorm Vastgoed begon ruim een eeuw geleden als bouwbedrijf in Rotterdam, maar heeft zich door de jaren heen sterk uitgebreid in zowel binnen- als buitenland. De bouwwerkzaamheden zijn tegenwoordig in handen van Daan van der Vorm, neef van Caroline en Margreet en zelf goed voor plek 207 op de lijst.
De hele familie Van der Vorm is overigens véél meer waard dan de luttele 680 miljoen van Caroline en Margreet. Alle telgen van het geslacht bij elkaar zijn goed voor een vermogen van 8,6 miljard euro. Dat fortuin werd hoofdzakelijk verdiend met de verkoop van de Holland Amerika Lijn aan de Amerikaanse Carnival Corporation. Met dat geld werd investeringsmaatschappij HAL Investments opgericht. HAL heeft aanzienlijke belangen in bedrijven zoals baggeraar Boskalis en tankterminaloperator Koninklijke Vopak.

Kommer Damen (425 miljoen)

Scheepsbouwer Kommer Damen (78) uit Hardinxveld-Giessendam, bekend van Damen Shipyards, heeft twee zware jaren achter de rug. Met een verlies van bijna 450 miljoen in de achteruitkijkspiegel lijkt het tij zich nu echter langzaam te keren, en kon Damen Shipyards in 2021 een winst van 1 miljoen laten zien. Damen begon in 1967 bij de scheepswerf van zijn vader en oom Jan en Marinus Damen. Toen Kommer in 1969 zelf de touwtjes in handen kreeg maakte het bedrijf een periode van explosieve groei door.
Een van de loodsen van Damen Shipyards (foto ter illustratie)
Een van de loodsen van Damen Shipyards (foto ter illustratie) © Archieffoto
Tegenwoordig staat het familiebedrijf onder leiding van oudste zoon en CEO Arnout Damen, maar het blijft vader Kommer die met zijn vermogen van 425 miljoen op plek 114 in de Quote 500 staat. In 2021 had het bedrijf zo'n 8,8 miljard euro aan bestellingen openstaan. De oorlog in Oekraïne lijkt echter roet in het eten te hebben gegooid, met name door de verslechtering en zelfs het volledig stopzetten van relaties met Russische klanten.

Michel Perridon (380 miljoen)

IT-miljonair Michel Perridon (59) kwam eerder dit jaar al in het nieuws toen hij het duurste huis van Nederland (prijskaartje: 30 miljoen euro) in zijn ouderlijke Hillegersberg te koop zette. De geboren Rotterdammer maakte zijn miljoenen door het overnemen van het bedrijf Aashima Technology van zijn vader in 1989. Als die naam onbekend klinkt is dat niet vreemd: sinds 2003 gaat het bedrijf door het leven als Trust, een middelgrote producent van computeraccessoires zoals onder meer muizen, toetsenborden en koptelefoons.
In de regio staat Perridon vooral bekend als voormalig hoofdsponsor van F.C. Dordrecht, waar ook het hoofdkantoor van Trust staat. De liefde voor voetbal lijkt een ding bij Perridon, want hij is ook nog eens een belangrijke sponsor van Feyenoord.

Coen van Oostrom (240 miljoen)

De Rotterdamse projectontwikkelaar Coen van Oostrom heeft een mooi jaar achter de rug. In februari verkocht de 52-jarige ondernemer een aanzienlijk minderheidsaandeel van zijn bedrijf Edge aan de Australische investeringsmaatschappij Macquarie Asset Management. Van dat geld gaat Van Oostrom niet rentenieren, maar juist investeren. Hij wil namelijk nog verder groeien en 'nog meer innovatieve gebouwen ontwikkelen voor huurders, eigenaren en vastgoedbeheerders', schreef Van Oostrom zelf in een persbericht. Zijn investeringen lijken tot dusverre goed uit te pakken: in 2021 boekte Edge een omzet van 501 miljoen euro, waarvan 57 miljoen aan winst overbleef.

Pieter Schoen (220 miljoen)

De 47-jarige Rotterdammer Pieter Schoen is al vanaf zijn studententijd miljonair. Dat eerste miljoen verdiende hij met een boek waarin hij de succesverhalen van beroemdheden en ondernemers vertelde. Inmiddels mag Schoen zichzelf ook tot die succesverhalen rekenen, want met een vermogen van 220 miljoen heeft hij zijn 249ste plek op de Quote 500 meer dan verdiend. Met zijn bedrijf Shoe Invest doet Pieter goede zaken. Dat heeft onder meer te maken met de tijd waarin we leven.
"Onze energiebedrijven merken wel degelijk dat mensen het moeilijk krijgen, maar door de hoge prijzen gaat de omzet door het dak. En de telefoon van mijn isolatiebedrijf staat roodgloeiend. Bij vastgoed merk ik dat de markt iets afkoelt.", vertelt Schoen tegen Quote. Helemaal winstgedreven is Schoen naar eigen zeggen niet. Hij ziet zijn investering in medicijnontwikkelaar Amylyx als de beste die hij dit jaar deed. "Dat is belangrijke testfases doorgekomen, waardoor het heel goed gerendeerd heeft. Maar belangrijker: patiënten en de maatschappij gaan hier hopelijk ook van profiteren."
Deze lijst is samengesteld met behulp van de redactie van Quote. Omdat zij niet langer rubriceren op stad of regio, kan het zijn dat niet iedere miljardair en miljonair uit de regio op deze lijst staat. Meer weten over de Quote 500? Klik dan hier.