nieuws

'GenX breed verspreid in het drinkwater'

De omstreden stof GenX zit op veel meer plaatsen in het drinkwater dan tot nu toe bekend was. Dat schrijft het AD op basis van eigen onderzoek. De krant liet bij de Vrije Universiteit kraanwater onderzoeken uit Dordrecht, Rotterdam, Gouda, Goeree, Spijkenisse en Alblasserdam.
In alle drinkwatermonsters van het AD bleken kleine hoeveelheden GenX te zitten. De stof wordt geloosd door het bedrijf Chemours in Dordrecht. De stof is mogelijk schadelijk voor de gezondheid.

Geen zorgen


Evides laat zaterdag weten dat mensen zich geen zorgen hoeven te maken: "Uw drinkwater voldoet aan de zeer strenge eisen die hiervoor in Nederland gelden en is veilig om te drinken", meldt het waterdrinkbedrijf op haar website.
De aangetroffen concentratie van GenX is volgens Evides 25 tot 75 keer lager dan de richtwaarde die de overheid stelt voor betrouwbaar drinkwater.
Toch ziet Evides het liefst dat de stof GenX uit het drinkwater verdwijnt. "Evides pleit voor een schoon milieu en zo voor schone bronnen - oppervlakte- en grondwater - voor het maken van drinkwater."
Minister Schultz laat extra onderzoek doen door het RIVM. Afhankelijk van de uitkomsten neemt ze extra maatregelen.

Ongerustheid


Over de lozingen van GenX door Chemours bestaat al lange tijd
. Er is niet veel bekend over de stof en de gevolgen van langdurige blootstelling aan de stof.
Chemours gebruikt GenX als opvolger van de kankerverwekkende stof PFOA. Die stof werd gebruikt bij de productie van teflon.