nieuws

Waar komen de dierenlogo's in de Amerikaanse politiek vandaan?

De olifant en de ezel
De olifant en de ezel
Davey Euwema krabte zich op de kin en vroeg zich af:
Waarom is in de VS het teken van de Republikeinen een olifant en van de Democraten een ezel?

Antwoord:


De logo’s van de ezel en de olifant vinden hun oorsprong in de politieke cartoons van één man: Thomas Nast (1840-1902). Deze Duitse immigrant werd in Amerika een invloedrijke cartoonist die achtereenvolgens Republikeinen Abraham Lincoln en, enkele jaren na het einde van de Amerikaanse burgeroorlog, Ulysses S. Grant steunde in hun verkiezingscampagnes.

In 1828 maakte de Republikeinse tegenstander van Andrew Jackson, die net de Democratische partij had opgericht, deze Democratische presidentskandidaat al uit voor ezel. ‘Jackass’ Jackson verhief dit scheldwoord meteen tot geuzennaam en zette de ezel prominent op zijn campagneposters. De ezel werd pas echt het symbool voor de Democratische partij toen Thomas Nast later die eeuw zijn beroemde cartoon tekende.

De cartoons van Thomas Nast hebben van de ezel en de olifant tot op de dag van vandaag de symbolen van de Democratische en de Republikeinse partij gemaakt. De beelden bieden aanhangers van beide kampen genoeg munitie om modder naar elkaar te gooien, maar tegelijkertijd zijn ze maar wat trots op hun hardwerkende en bescheiden ezel of hun intelligente en sterke olifant. We zullen zien welk politiek dier deze keer wint.

Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag het de Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden.