nieuws

Is wit of bruin brood gezonder?

wit broodje
wit broodje
Roberto vroeg ons via de chat:
Wat is gezonder, het eten van wit brood of juist het eten van bruin brood?

Antwoord:


Hoe bruiner het brood hoe gezonder?

Voor een deel is dit waar: een groot deel van de vitaminen, mineralen en vezels zit in de buitenkant van de graankorrel waardoor bruin -en volkorenbrood meer voedingsstoffen bevatten dan wit brood. Maar….fabrikanten bakken ook broden van bloem (witbrood dus), wat ze vervolgens een lekker bruin kleurtje geven met gebrande mout! Laat je dus niet verleiden door het gezonde imago van die donkerbruine broden, maar check liever of het hoofdingrediënt volkorenmeel of bloem is.

Nog een vhdb antwoord uit 2013: reactie van een bakker: Bruin brood is voedzamer, maar van wit brood zit je eerder vol. Bovendien is wit brood beter verteerbaar.

Wit brood eten is dus zeker niet ongezond, maar het bevat wel minder granen dan een goed volkoren bruin brood. Dat wil niet zeggen dat ieder bruin brood beter is dan wit brood, want in bv. tijgerbruin zitten net zoveel granen als in wit brood.

Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag het de Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden.