nieuws

Stil protest: een MH17-bankje bij Russische ambassade

Een groep van vijftien nabestaanden van de ramp met de MH17 hebben in stilte actie gevoerd bij de Russische ambassade in Den Haag. De Rotterdamse Silene Frederiksz was een van de demonstranten. Haar zoon Bryce en zijn vriendin Daisy kwamen om bij de ramp.
Voor het pand plaatsten ze een bankje met de tekst 'Waiting for responsibility and full clarity'. "Het is een speciaal bankje", zegt Sander van Luik, een van de nabestaanden. "Daar staat op dat wij wachten op het nemen van verantwoordelijkheid door Rusland en openheid die daarbij hoort. Die zien wij nog niet en daar is het wachten op."
Maandag is het drie jaar geleden dat de Boeing 777 werd neergehaald. De nabestaanden zeggen dat Moskou getuigen en verdachten verbergt, een VN-tribunaal tegenhoudt en het onderzoek tegenwerkt.
"De reden dat wij hier zijn is niet dat wij denken dat Rusland dat vliegtuig heeft neergehaald", gaat één van de nabestaanden verder. "maar ik wil heel graag weten wat er nu precies gebeurd is. Ik merk dat Rusland niet meewerkt om de waarheid boven tafel te krijgen. Sterker nog: ze werken het heel nadrukkelijk tegen en daar vinden we wat van en dat laten we vandaag zien."
Silene Frederiksz sluit zich daarbij aan. "Terug krijg je ze nooit. Dat realiseer je wel. Het is gewoon een stukje gerechtigheid, dat we willen. De vraag 'waarom' blijft alleen zo door je hoofd heen spoken."

Onderzoeken


Uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid blijkt dat het toestel is neergehaald met een Boek-raket.
Een onderzoeksteam (JIT) heeft vastgesteld dat de Boek-installatie vanuit Russisch grondgebied is gebracht naar Pervomaiskyi in Oekraïne. Daarna is het weer teruggebracht naar Oekraïne. De Russen hebben het JIT-onderzoek vrijwel meteen verworpen.