nieuws

Duizenden nabestaanden herdenken MH17 bij Nationaal Monument MH17

Bij Schiphol is maandagmiddag de ramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines herdacht. Dat gebeurde bij het nieuwe Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen.
Het Nationaal Monument MH17 bestaat uit een klein bos dat van bovenaf gezien een lint vormt. Voor iedere overledene is een boom geplant waaraan een naamplaatje hangt.
De bomen staan voor groei, hoop en leven. In het hart van het herinneringsbos staat een lange wand met een gedenkteken, een oog, waarin alle namen bij elkaar komen.
Tijdens de herdenking werden toespraken gehouden. Ook zijn de namen van alle slachtoffers voorgelezen.

2000 nabestaanden


Het monument werd onthuld door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Ruim 2000 nabestaanden uit binnen- en buitenland waren daarbij.
Verder waren onder anderen premier Mark Rutte en de ministers Stef Blok (Veiligheid en Justitie) en Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) aanwezig.

Oekraïne


Het is vandaag precies drie jaar geleden dat MH17 boven Oost-Oekraïne werd neergeschoten. Daarbij kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Zeker twaalf slachtoffers kwamen uit onze regio.
De Boeing 777 stortte neer vlak bij de stad Donetsk. Dat ligt in een conflictgebied waar pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger elkaar bevechten.