FILM

Wil je zien! Op deze iconische Rotterdamse plekken werd de nieuwe Netflix-actiefilm The Takeover opgenomen

Hoofdpersoon Mel (gespeeld door Holly Mae Brood) met op de achtergrond de Erasmusbrug
Hoofdpersoon Mel (gespeeld door Holly Mae Brood) met op de achtergrond de Erasmusbrug © Mark De Blok / Netflix
Naast Holly Mae Brood, Géza Weisz en Frank Lammers speelt ook de stad Rotterdam een hoofdrol in de nieuwe Netflixfilm The Takeover. Onder meer de iconische Erasmusbrug, de welbekende Koopgoot en een felgele watertaxi komen voorbij in dit meeslepende verhaal. Rijnmond sprak met regisseur Annemarie van de Mond over haar keuze voor Rotterdam voor deze film en wat er allemaal bij komt kijken als de gehele Erasmusbrug en omgeving moet worden afgezet voor een scene.
De film gaat over een ethische hacker, gespeeld door Holly Mae Brood, die wordt beschuldigd van moord na het ontdekken van een privacyschandaal. Ze probeert samen met haar blind date (Géza Weisz) van de avond ervoor de politie te ontwijken en de criminelen op te sporen die haar chanteren.
Hoofdpersoon Mel op de fiets
Hoofdpersoon Mel op de fiets © Mark De Blok / Netflix
Van de Mond hoefde niet lang na te denken over de vraag welke Nederlandse stad het toneel zou worden voor The Takeover. "Naar mijn mening is er maar één stad in Nederland die internationale allures heeft en zo indrukwekkend is. Dat is Rotterdam. Daar kan Amsterdam echt niet tegenop."
"Rotterdam is ook veel rauwer", gaat ze verder. "Dat past goed bij de film." Ondanks dat de keuze voor de stad geen persoonlijke was voor Van de Mond, benadrukt ze dat ze Rotterdam altijd al een geweldige stad heeft gevonden. "Ik ben echt dol op Rotterdam. Ik heb een paar afleveringen van Flikken Rotterdam geregisseerd en sindsdien ben ik echt in de ban van deze stad."

Een enorme logistieke operatie

Het was uiteindelijk de Erasmusbrug die het toneel werd van de bloedstollende ontknoping van de film. Er kwam nogal wat bij kijken om dit perfect op beeld te zetten, legt Van de Mond uit. "Het was een enorme logistieke operatie. Er waren heel veel mensen bij betrokken die het allemaal regelden."
Op en nabij de Erasmusbrug werden opnames gemaakt.
Op en nabij de Erasmusbrug werden opnames gemaakt. © Netflix
Zo moest voor de opnames het tramverkeer een gewijzigde route rijden en waren verschillende toegangswegen tot de Erasmusbrug afgesloten. Er werden verkeersregelaars ingezet om het auto- en fietsverkeer om te leiden via de Koninginnebrug en de Willemsbrug.
"Eén van de grootste uitdagingen was het strakke tijdschema dat we hadden. We hadden veel camera’s en veel stunts die we moesten doen, maar we konden de brug natuurlijk maar heel kort gebruiken. Het was vechten tegen de klok die avond, er mocht niks misgaan, want dan zouden we het simpelweg niet halen."
"Daar komt nog bij dat de brug meerdere keren open en dicht moest voor de shots die we nodig hadden. Dat openen en sluiten duurt ook al een tijd. En wij moesten eerst de brug open hebben, en dan weer dicht, en dan weer open, en dan weer dicht."
| Foto:
| Foto:

Vrouwen aan het roer

Niet alleen het feit dat de film is opgenomen in Rotterdam vindt Van de Mond noemenswaardig. "Deze film is ook bijzonder omdat een vrouw de hoofdrol speelt in een actiefilm, al helemaal omdat de film over hacken en datalekken gaat. Daar komt nog bij dat bij het maken van deze film veel vrouwen betrokken waren, zoals ik, de regisseur, maar ook de producenten. Ik vind dat een goede zaak, die verschuiving die gaande is in de filmindustrie."
Regisseur Annemarie van de Mond
Regisseur Annemarie van de Mond © Mark De Blok / Netflix
Wat maakt de Takeover een must see volgens Van de Mond? "Ik stel me zo voor dat je thuis komt van je werk en iets vermakelijks wil zien, dan zet je deze film op. Het verhaal neemt je mee, je wilt weten hoe het afloopt. Er wordt goed in gespeeld, het zijn leuke acteurs en het verhaal is makkelijk te volgen."
The Takeover is vanaf 1 november te zien op Netflix.