nieuws

Duizend handgemaakte poppetjes schitteren in opera

Soldaten, bejaarden, baby's, verbrande dorpen en strijdwagens... Het Rotterdamse Theatercollectief Hotel Modern werkte maandenlang aan de acht centimeter hoge cast voor de opera 'Mozes uit Egypte'. Donderdag beleeft de opera van Rossini in Oostenrijk zijn première met als sterrencast bijna duizend handgemaakte poppetjes.
Gerda Roest van Hotel Modern laat het atelier zien waar ze gemaakt zijn. "Stuk voor stuk met de hand. Gemiddeld acht minuten per poppetje. Reken maar uit!"
De bureaus liggen vol met scharen, mesjes en stukjes papier van Albert Heijn-folders en de Kampioen van de ANWB. "Gratis en erg fijn om rokjes van te maken. We hebben er veel gebruikt."

De Farao en het Joodse meisje


De opera vertolkt een liefdesverhaal waarin de farao verliefd wordt op een Joods meisje. Ondertussen komt het Joodse volk, dat in Egypte verblijft, in opstand tegen de Egyptenaren en zendt God tien plagen. De farao laat Mozes en de Joden daarna vertrekken. De Rode Zee opent zich vervolgens voor het Joodse volk. "Laat dat maar eens op het toneel zien."
Hotel Modern heeft veel ervaring met het maken van live animatie en werd daarom door regisseuse Lotte de Beer gevraagd voor de 'special effects'.
De acteurs leiden de poppetjes op toneel. Die worden live gefilmd en vertoond op een groot scherm in de zaal. Al met al een intens verhaal met raakvlakken met het actuele vluchtelingenproblematiek.
Na al die maanden zou je zeggen dat je geen poppetje meer kunt zien. Maar dat geldt niet voor Roest: "Ik ben dol op die poppetjes. Ze zijn zo ontzettend mooi..."