nieuws

Gebruikers Kralingse plas balen van blauwalg

De gebruikers van de Kralingse Plas in Rotterdam zijn het zat. Opnieuw wordt het water van de plas vervuild door blauwalg. Er geldt nog geen zwemverbod, maar het nodigt niet uit om een duik in te nemen.
"Het ziet er uit als erwtensoep", zegt Randy van den Brandhof. De eigenaar van Jachtwerf Kralingen baalt enorm van de groene drab die nu op het water ligt. "Je begint het ook te ruiken."
Volgens de ondernemer zijn de gebruikers van de plas de dupe van de alg. "Klanten in de haven klagen steen en been en komen niet meer vanwege de stank. Het recreatieve van de plas wordt om zeep geholpen", vertelt hij.
Voorzitter Jan Kreek van het Kralings Plas Overleg (KPO) beaamt dat. Namens alle gebruikers van de plas keurt hij het plan af dat de gemeente en het Hoogheemraadschap hebben voor een structurele aanpak van de blauwalg. Zij willen een laag zand op de bodem van de plas leggen. Dat kost ongeveer 5,5 miljoen euro. "Een fout idee," zegt hij stellig.
Het KPO stelt iets anders voor. "Zuig al het zand en slib op tot aan de veenlaag. Gooi er wat mosseltjes en vissen in en laat het verder met rust zodat de natuur zijn werk kan doen," besluit voorzitter Kreek.
De gemeente laat weten de blauwalg die nu op het water ligt op te zuigen en de kwaliteit van het water te controleren.