SPARTA

Bart Vriends vindt dit Sparta het beste team waar hij onderdeel van is geweest: 'We zijn ook een stelletje vervelende gasten'

Bart Vriends viert zijn doelpunt tegen FC Emmen, eerder dit seizoen
Bart Vriends viert zijn doelpunt tegen FC Emmen, eerder dit seizoen © VK Sportphoto - Mischa Keemink
Hij is bezig aan zijn zevende seizoen bij Sparta, maar nog nooit beleefde Bart Vriends zulke hoogtijdagen als nu. Na twaalf wedstrijden spelen staan de Rotterdammers zesde in de eredivisie. En Vriends miste tot nu toe niet veel meer dan vijf minuten. "Daar baal ik toch een beetje van."
"Ik heb altijd de wens om de 100 procent vol te maken", vertelt Vriends. Hij noemt zichzelf 'een van de elf redenen dat het behoorlijk goed gaat' bij Sparta. "Dit is wel het beste team waar ik onderdeel van ben geweest. We kunnen gevarieerd spelen, hebben meerdere wapens. Waar we in het verleden konden putten uit zo'n drie wapens heb ik het idee dat dat er nu meer zijn."
"We kunnen makkelijker dominant spelen en de tegenstander de wil opleggen als wij de bal hebben. We zijn ook een stelletje vervelende gasten op het veld, het is niet prettig om tegen ons te spelen. Er is een hoop optimisme, de sfeer is top. En er is individuele kwaliteit. We hebben een goede keeper en een goede spits, en wat daartussen zit is ook van een heel behoorlijk niveau. Dat is een eenvoudige optelsom. En ik lift ook mee op het succes en het niveau van het team."
Tekst gaat verder onder de video.
Bart Vriends vindt dit Sparta het beste team waar hij onderdeel van is geweest: 'We zijn ook een stelletje vervelende gasten'
Met Vriends in het hart van de verdediging, over het algemeen naast aanvoerder Adil Auassar, kreeg Sparta dit seizoen na de tachtigste minuut geen goal meer tegen. Terwijl het zelf wel zes keer scoorde. "Ik hoor die statistiek nu voor het eerst, ben er blij mee. Het zegt iets over de concentratie. We hebben de focus om een resultaat over de streep te trekken, een wedstrijd dood te maken."
Ook trainer Maurice Steijn is te spreken over zijn centrale duo. "Ze doen het goed, ze zijn een goed verlengstuk van mij in het veld."

Favoriet?

Zaterdag gaat Steijn met zijn ploeg op bezoek bij Vitesse, de huidige nummer veertien van de ranglijst. "Op basis van de ranglijst zijn we misschien wel de favoriet", aldus Steijn. "Maar sinds Cocu daar trainer is waait er een andere wind, ze spelen in een iets ander systeem. Ze hebben nog altijd een behoorlijke groep, en het is in potentie een veel grotere club dan Sparta. Maar we zitten er goed in en gaan er in ieder geval met veel zelfvertrouwen naartoe."
Ook Vriends blaakt van het zelfvertrouwen: "Ik vind het heel prettig dat we nu naar uitwedstrijden gaan waarbij ik op voorhand het gevoel heb: die kan zomaar voor ons zijn. Dat is in het verleden vaak anders geweest."
Naast Jonathan de Guzman mist Sparta zaterdag Tim Coremans, Omar Rekik en Younes Namli. Laatstgenoemde ontbreekt ook al langere tijd en zien we voor de winterstop niet meer terug bij Sparta.
Kan de eerste seizoenshelft nog stuk voor Sparta-trainer Steijn? 'Als we teleurstellend spelen en niet doen wat we hebben afgesproken'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl