nieuws

Staking bij APM Terminals voorbij

apm.jpg
apm.jpg
ROTTERDAM - De wilde staking bij APM Terminals is voorbij. Rond middernacht gingen de werknemers akkoord met een compromis dat de vakbonden CNV en FNV sloten met de directie.
Het compromis houdt in dat de kraanmachinist, waar de staking om begon, vooralsnog niet wordt ontslagen. Er komt een onafhankelijk extern onderzoek naar het ongeluk dat leidde tot het eerdere ontslag. Beide partijen, APM Terminals en de kraanmachinist, schakelen een deskundige in. CNV haalt voor de werknemer een ervaren advocaat van stal.
Ook komt er een feitenonderzoek naar het ongeluk en de daaropvolgende procedure. Over drie weken moeten de onderzoeken zijn afgerond. Zo lang dat niet is gebeurd, krijgt de kraanmachinist, die op non-actief blijft, uitbetaald. Na het onderzoek moet APM Terminals bepalen of het arbeidscontract van de werknemer al dan niet wordt voortgezet.

Uitleg

Het compromis werd rond middernacht goedgekeurd door de avondploeg en de nachtploeg, die na 23 uur opkwam. Daarna mocht de directie uitleg geven aan de werknemers. Het personeel heeft van de bedrijfsleiding de garantie gekregen dat bij schade in de komende drie weken eerst met de vakbond contact zal worden gezocht.
Solidariteit
Albert van Damme van CNV Vakmensen is blij met de oplossing. ,,Solidariteit loont is gebleken. De andere werknemers hebben dit voor hun collega bereikt.’’
De wilde staking bij APM Terminals aan de Coloradoweg op de Maasvlakte brak maandag uit. Aanleiding was het op non-actief zetten van de kraanmachinist. De man liet op 19 mei een container uit zijn kraan vallen. Volgens de machinist was sprake van een ongeluk, de directie sprak van het onzorgvuldig omgaan met de veiligheidsvoorschriften.
De machinist heeft twintig jaar ervaring en was ook mentor was jongere collega’s. De schade van de staking is voor APM Terminals en andere betrokken partijen groot.
by