NIEUWS

Privévliegtuigen uitgeweken naar Rotterdam The Hague Airport door blokkadeactie Schiphol

© Rijnmond
Meerdere prive-jets zijn zaterdag van luchthaven Schiphol uitgeweken naar Rotterdam The Hague Airport
In Rotterdam The Hague Airport zijn meerdere vliegtuigjes geland die eigenlijk onderweg waren naar Schiphol. Dat bevestigt een woordvoerder van de luchthaven. Op Schiphol kunnen de privévliegtuigen niet landen vanwege een actie van klimaatactivisten. Een medisch toestel dat onderweg was naar Amsterdam met een ernstig zieke patiënt is volgens de brancheorganisatie EBAA vanwege de actie ook uitgeweken. Of het toestel vervolgens in Rotterdam is geland, is niet bekend.
Volgens Román Kok, woordvoerder van de Europese branchevereniging EBAA besloot de piloot met een patiënt aan boord uit te wijken vanwege de vele mensen op het platform: "Hij kon anders de veiligheid niet garanderen."
Extinction Rebellion en Greenpeace Nederland zeggen in een reactie dat er geen inkomende vluchten zijn geblokkeerd. "Volgens de autoriteiten is de Oostbaan de hele dag bereikbaar geweest. We hebben gedurende deze dag nauw contact gehad met de autoriteiten, zodat we ruimte kunnen maken voor noodzakelijke vluchten. Wij betreuren het dat deze vlucht zou zijn omgeleid."
Zo'n 500 klimaatactivisten hielden 's middags het terrein bezet waar de privévliegtuigen op Schiphol geparkeerd staan. Volgens de actievoerders zijn privévliegtuigen bijzonder vervuilend. De marechaussee heeft zeker 200 actievoerders aangehouden. De betogers worden overgebracht naar diverse locaties op en rond de luchthaven.