nieuws

'Omwonenden Chemours kunnen beter geen groente en fruit uit eigen tuin eten'

Omwonenden van het Dordtse chemiebedrijf Chemours kunnen beter geen fruit en groenten uit eigen tuin meer eten. De grond is namelijk vervuild door chemiebedrijf Chemours. Dat bevestigt toxicoloog Jacob de Boer op Radio Rijnmond na berichten in de Volkskrant vrijdag.
De omgeving van de Dordtse teflonfabriek blijkt veel sterker verontreinigd met de stof GenX dan eerder werd gedacht. Dat zeggen toxicologen van de Vrije Universiteit Amsterdam.
Zij hebben monsters uit de omgeving van de fabriek onderzocht. Daarop werden hogere concentraties van GenX gevonden. Ook werd het kankerverwekkende PFOA veel meer gevonden dan werd verondersteld.
Jacob de Boer is als toxicoloog betrokken bij het onderzoek naar GenX en tegen RTV Rijnmond zegt hij verbaasd te zijn over de aangetroffen hoeveelheid op bladeren, in het gras en in de bodem. Hoe dichter bij de fabriek, hoe hoger de aanwezigheid van beide stoffen, zegt De Boer.

PFOA


"Er is meer GenX aangetroffen, maar het feit dat we de stof PFOA nog flink aantroffen, heeft ons eigenlijk wel een beetje verbaasd."
Chemours gebruikt GenX als opvolger van de stof PFOA, die tot 2012 werd uitgestoot door het toenmalige Dupont.
PFOA, ook wel C8 genoemd, is perfluoroctaanzuur en staat op de Europese lijst van zeer zorgwekkende stoffen. Het kan in hoge concentraties onder meer leiden tot bepaalde vormen van kanker. Die stof werd gebruikt bij de productie van teflon.

Meer onderzoek

De Boer gaat met het team van toxicologen meer onderzoek uitvoeren en verwacht dat ook het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu dat gaat doen.
Hij raadt mensen voorlopig aan om "zeer terughoudend te zijn met het eten van groente en fruit als dat in de omgeving is gekweekt."