ALBLASSERDAM

Vermoedelijke doelwit van 'vergisontvoering' na bedreigingen en aanslagen nu zelf uit woning Alblasserdam gehaald en aangehouden

Echte doelwit van 'vergisontvoering' gearresteerd in zijn huis in Alblasserdam, ook Zeeuwse zakenpartner en zijn zoon vast
Echte doelwit van 'vergisontvoering' gearresteerd in zijn huis in Alblasserdam, ook Zeeuwse zakenpartner en zijn zoon vast © Alblasserdams Nieuws
De politie heeft zaterdag de man uit Alblasserdam aangehouden die vorig jaar in beeld kwam als het 'beoogde doelwit van de zogeheten vergisontvoering'. Het gaat om de nu 60-jarige Alex R. Hij werd uit de woning van zijn vriendin aan De Boezem gehaald. Op hetzelfde tijdstip hield de Zeeuwse politie in Tholen de zakenpartner van R. aan en diens zoon werd opgepakt in Den Haag.
De gecoördineerde actie van de Rotterdamse en Zeeuwse politie was rond 14:00 uur. Een fotograaf die getipt was, kon in Alblasserdam de gehele actie volgen. De politie kwam met zwaar geschut en leidde Alex R. gekleed in joggingbroek en met zwarte pantoffels aan naar buiten. Na doorzoeking van de woning werden gegevensdragers in beslag genomen. Ook werd een dure bolide met Zwitsers kenteken weggetakeld.
R. kwam vorig jaar in beeld nadat in het Noord-Hollandse Cruquius de toen 56-jarige André V. op 5 augustus 2021 met veel geweld in een auto gesleurd werd en vijf dagen spoorloos was. Toen zijn ontvoerders erachter kwamen dat ze de verkeerde te pakken hadden, werd V. na vijf dagen gewond uit een auto gezet in een woonwijk in Delft. Hij vroeg bij het eerste huis dat hij tegenkwam om hulp. Voor de 'vergisontvoering' staan inmiddels verdachten uit onder meer Dordrecht, Zwijndrecht en Rotterdam terecht.

Aanslagen op huizen in Alblasserdam en Hendrik-Ido-Ambacht

De zaak stond al snel bekend als de zogeheten vergisontvoering, omdat justitie vermoedt dat Alex R. het eigenlijke doelwit van de ontvoerders was. Die werd al snel na de vergisontvoering alsnog op de korrel genomen. Dat gebeurde onder meer met het plaatsen van explosieven, beschietingen en dreigbrieven bij huizen en bedrijven in Alblasserdam en Hendrik-Ido-Ambacht, en later ook in Zeeland. De panden werden vanwege herhalingsgevaar een tijd gesloten op last van de betrokken burgemeesters.
De zaak draait naar verluidt om de onderschepping van 1899 kilo cocaïne in de haven van Antwerpen. Uit het onderzoek naar de gearresteerde zes verdachten blijkt volgens justitie dat ze, vlak voor ze het slachtoffer in Cruquius meenamen, bivakmutsen en auto's ronselden, geld betaalden voor een huurpand en verkenningen deden rondom de Hoofddorper.
De auto van de verdachte heeft in de kentekenplaat de letters SZ wat staat voor kanton Schwyz
De auto van de verdachte heeft in de kentekenplaat de letters SZ wat staat voor kanton Schwyz © Alblasserdams Nieuws

Ook zoon Zeeuwse zakenpartner verdacht

Alex R. was tot zaterdag officieel slachtoffer, maar is nu dus zelf in de boeien geslagen, tegelijkertijd met zijn zakenpartner C.H. uit Tholen. Opvallend genoeg is ook de zoon van de zakenpartner gearresteerd. Hij was tot nu toe nog niet in beeld gekomen in het nieuws over de bedreigingen. Waarvan het trio verdacht wordt, wil justitie nog niet zeggen. De drie zitten in beperkingen. Er zijn sterke aanwijzingen dat het gaat om drugs en witwassen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl